Април - месец на природните науки

Начало

Декември

Януари

Март

Май

Състезание по География в СОУ „Васил Левски” град Опака

   В края на учебната година младите географи от шести до единадесети  клас премериха знанията си в състезанието „Периегез, перипъл, землеописание”, станало традиция в нашето училище. Учителите по география Румяна Неделчева и Сейхан Ахмедов подготвиха отборите.  Всеки клас участва с отбор от четирима ученика, които преди месец на случаен принцип си избраха за кой континент ще се състезават. В четири кръга протече оспорваната надпревара. В първи кръг всеки отбор отговаря на въпроси от област „ Континенти”, във втори кръг отговаряха на въпроси от противниковите теми, в трети кръг работиха с контурни карти, а в четвърти разпознаваха изображения и снимки на известни в света природни обекти и забележителности. Компетентното жури се затрудни при определяне на крайното класиране. Наложи се с географски „дузпи” да се определи отборът с приз „Млад географ 2015 г.”.

Наука и музика

   На 30.04.2015г. в СОУ „Васил Левски” град Опака се проведе традиционното състезание по природни науки - „Какво зная за природата?”, между отборите на пети и шестите класове. Състезанието премина оспорвано. Отборите отговаряха на въпроси от трите природни области - Физика, Химия и Биология. За публиката имаше викторина. 30 Април е световен ден на джаза. Той се отбеляза по време на състезанието чрез презентация, изготвена от Менис Басриева - 10 клас и слушане на джаз. Победители в състезанието станаха учениците от отбора на 6 б клас.

  

Всяка година в СОУ”Васил Левски” месец Април е посветен на природните науки. А 22 Април-денят на Земята по традиция се отбелязва с много и интересни прояви. Тази година ”отвориха врати” три ателиета : „Вкусна работилница”, „Еко-работилница” и „Арт-ателие”. Домакини на ателиетата бяха ученици от прогимназиален и гимназиален етап, а техни гости учениците от начален етап. Емоционално протече работата в ателиетата. Учениците месиха тесто за питки и сладки, показаха майсторство по замесване и точене. Малките ученици с желание се включиха в изработването на предмети от отпадни материали и ги поставиха на изложбата. Стар метод за украса на съдове или картини пресъздадоха участниците в „Арт-ателие”. Изработените от тях картини също се подредиха в изложба.

Денят на Земята в СОУ „Васил Левски” гр. Опака

По традиция всяка година в нашето училище се отбелязва Денят на Земята с разнообразни инициативи. Тази година се организираха „Отворени врати за природосъобразен живот”. Работиха четири ателиета, домакини на които бяха учениците от гимназиален етап. Врати отвориха за всички ученици - „Ретроработилница”, „Сладка работилница”, „Вкусна работилница” и „Ювелирна работилница”. В тях домакините заедно с учениците и техните наставници месиха питки, боядисваха яйца, правиха сладкиши по здравословни рецепти и с природни материали. В ювелирната работилница дадоха втори живот на вече използваните материали, като изработиха от тях красиви бижута. В ретроработилницата учениците рисуваха върху керемида, като старите майстори, вдъхновени от хубавата българска музика. Учениците подредиха изложба, на която представиха изработеното от тях.

Връзки

Документи

Бюджет

За контакти