Мероприятия

Начало

Обяви и съобщения

История

Колектив

Прием

Месеци

Вестникът

Спортни успехи

Екскурзии

Проекти

 

 

На 30.04.2019г. в начален етап на СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе състезание с велосипеди „Майсторско кормуване“. Състезанието беше оспорвано и много емоционално за малките ученици. От момчетата на първо място се класира Ивайло Пенев от четвърти клас, а от момичетата Бусе Бейсимова от същия клас.

Празник на буквите в първи клас на СУ “В. Левски“ гр. Опака
На 25-ти април буквите имаха празник. Поканени бяха всички ученици от първи клас.  Дори най–страшният противник на книгите - цар Мързелан, научи буквите и обеща да прочете много книги.  Децата получиха грамота за своята грамотност. От този ден  те твърдо заявиха: „Вече мога да чета и пиша!“.   А нали оттук започва всичко…?!

23 април - Международен ден на книгата и авторското право

С мотото „В книгите се крие особено очарование - те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели“ в СУ „В. Левски“ град Опака се откри седмицата на книгата по повод Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Учителите по български език и литература - Анка Марчева, Севим Юсеинова и Румяна Енчева запознаха учениците с идеята за определяне на датата 23 април. Тази дата е свързана с имената на класици на литературата като Уилиям Шекспир, Мигел де Сервантес и Владимир Набоков. В часовете за занимания по интереси се проведе петминутка „Чети с мен“, в която ученици представиха текстове от любими литературни произведения. Във фоайето на училището беше поставено табло, посветено на книгата. В Деня на отворените врати „Пътека на здравето“ - 23 април 2019 г., се проведе състезание за най-добър четец на „Легенда за здравето“. Жури в състав: Ивета Иванова – зам. директор, Румяна Неделчева – главен учител и Валентина Ангелова - старши учител по английски и български език единодушно избраха за най-добър четец Арда Гюнеров от VI клас, който получи грамота от Директора на училището Борислав Борисов.

Участие в третото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си“
Конкурсът се организира от Община Стара Загора, Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПЛР) и Народно читалище  „Николай Лилиев – 2005“. Конкурсът е явен, за деца и младежи в 2 възрастови групи:  от 7 до 13 години и от 13 до  20 години. Темата е свързана с начина, по който участникът възприема себе си и мястото си в обкръжаващия го свят.
Петранка Александрова Желева от СУ „В. Левски“ гр. Опака участва с есе във втора възрастова група.
След приключване на третото издание на Националния литературен конкурс „Писма до себе си” ние сме доволни.  В него с есета, стихотворения и разкази се включиха над 100 млади автори от 27 населени места, от училища, литературни клубове и ателиета.
За наша радост, Петранка от дванадесети клас се представи отлично!

"140 години – традиции и държавност"

На 16 април учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака  проведоха открит урок по конституционализъм. Съвременният демократичен български конституционализъм има дълбоки и здрави устои, положени още в епохата на националното Възраждане. На 16 април 1879 г. представителите на българския народ, събрани в старата българска столица, приемат Търновската конституция. Тя е първият български основен закон – възродил България за нов политически живот, проправил пътя й към модерната европейска държавност. 
Със словата на видните възрожденци Антим I и Стефан Стамболов започна открития урок в училище.
„Слава Богу, този кораб достигна пристанището, намерихме закони от Народа – за Народа“ – Антим I.
„Конституцията бе спирана, възстановявана, тъпкана, ритана, на все си беше ТЯ – Свещената книга, от която се ръководеха всичките правителства. Защото, за управляващите на нашия народ тя е толкова необходима, колкото Евангелието на черквата“ – Стефан Стамболов
Учениците с интерес проследиха пътя на създаването на Търновската конституция, един от първите европейски образци за Свобода и демокрация. За 140 години Търновската конституция минава през политически сътресения и изпитания – суспендиране, забраняване, променена и заличавана, но вечно оцеляваща.
Учениците от единадесети клас Нелджан Мехмедова и Севги Мехмедова представиха интересен мултимедиен проект „Обществени спомени за депутатите от Търговищкия край“.  Интересни факти, любопитни истории и много исторически истини намериха проявление в този част по конституционализъм в едно съвременно будно българско училище.

Ден на водата в СУ „Васил Левски“ гр. Опака.
Световният ден на водата бива ежегодно отбелязван на 22 март. По традиция се отбелязва и в нашето училище. Учениците от клуб „Занимателна биология“ представиха изработените от тях постери, табла и рисунки за водата. Темите по които работиха са: водите в природата, организмите във водата, опазване на водите от замърсяване, пестене на водата.

          По случай Първа пролет на 19.03.2019г. в СУ „Васил Левски“ се проведоха спортни игри с учениците от начален етап.  Първи  и втори клас се включиха с  ентусиазъм в щафетните игри. Трети клас  играха  топка над въже, а четвърти клас се разделиха на момичета и момчета. Момичетата премериха сили в игра на баскетбол, а момчетата, заедно с другарите си от трети клас -  своята любима игра футбол.

Престижно трето място за дванадесетокласничката Петранка Желева от СУ „Васил Левски“ град Опака в Академия за лидери при Исторически факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
На 01.03.2019 год. във ВТУ „Св.Св. Кирил и Методий“ се проведе третият ученически конкурс „Пространство и време“, организиран от Историческия факултет на университета. Конкурсът има за цел да даде възможност за творческа изява на ученици от гимназиалната образователна степен с изявени интереси в областта на обществените науки, да провокира интереса на младите хора към историята на българския народ и държава и на нейното съвременно географско пространство.
Оценяването на конкурсните работи се извършва от специално жури под председателството на Декана на Историческия факултет. В неговия състав влизат преподаватели от различните катедри на факултета. Предварителната селекция на изпратените конкурсни материали се осъществява от преподаватели по история и по география от съответните катедри.
Всички участници в конкурса, които са отличени от журито, получават книги и специална ГРАМОТА на Историческия факултет. На учениците от ХІ (ХІІ) клас, получили оценка над „Много добър 4.50“, се предоставя възможност да се запишат за студенти в избрана от тях специалност на Историческия факултет. На участника, получил най-висока оценка по скалата „Отличен 5.50–6.00“, кандидатстудентската такса (40 лв.) се поема от ръководството на факултета.
Петранка Желева от XII клас с научен ръководител Румяна Неделчева участва в конкурса с мултимедийна разработка на тема „Търновските законодатели – строители на съвременна България“. Представи се отлично и получи от компетентното жури оценка 5.50, която и даде право да се запише за студент в Историческия факултет. Постижението на Петранка е гордост и висока оценка за нашето училище! Поздравления!

На 27.02.2019г. сряда в СУ „Васил Левски“ се отбеляза Световният ден против тормоза в училище, известен като "Ден на розовата фланелка".
За пръв път "Денят на розовата фланелка" е проведен в Канада през 2007 година като протест, организиран от двама ученици - Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово, за да символизират своята позиция и неприемане на тормоза в училище.При откриването на учебната година в тяхното школо група по-големи ученици се подигравали и тормозили един деветокласник, че бил облечен с розово поло, докарвайки го до плач. На следващия ден Дейвид и Травис купили и раздали на съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозеното дете. Тази инициатива бързо става известна и днес хиляди училища по целия свят и милиони ученици честват този ден.Тормозът между връстници е много подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите.А  интернетът и телефоните го превръщат в 24-часов.
Нашите ученици от І до ХІІ клас, родители на първокласници също участваха в инициативата със своите табла и рисунки, облечени в розово заедно казаха „Не на тормоза в училище“.

СУ „Васил Левски“ почита паметта на Апостола
Не съм те никога избирал на земята.
Родих се просто в теб на юнски ден във зноя.
Аз те обичам не защото си богата,
а само за това, че си родина моя!

         На 19 февруари се навършват 146 години от гибелта на Апостола на българската свобода Васил Левски. Средно училище „Васил Левски“ отново е заедно за отдаде  почит на своя Апостол по нетрадиционен начин в „Аз обичам България“!
В осем кръга участваха отбори от всички класове. Повече от петдесет ученици показаха знания за миналото на страната , за която са се водили епични боеве, смели юнаци са жертвали живота си, велики поети песни са писали, за да  участват в най-големия урок в живота „Аз обичам България“! Кръговете нарекохме „Отново на училище“, „Родна реч, омайна, сладка“, „Да заповяда кирилицата“, „За Левски в 120 секунди“, Прочути сънародници – възрожденци“, „Ред по ред“, „За теб Апостоле в 146 секунди“, „Земя като една човешка длан“ - патриотичния полет над милата ни Родина и най-забележителните факти за нея!
В продължение на два часа с много емоции, шеметно състезание и един победител участниците демонстрираха апостолски дух и лъвски стремеж да покажат най-доброто от себе си!  Победител след оспорвания осми кръг и „Колелото на късмета“ станаха първи клас с класен ръководител Румянка Русева. Всички участници получиха награди, връчени от директора на училището Борислав Борисов.

На 11. 12. 2018г. в СУ „Васил Левски“ се проведе среща на полицаи от РПУ- Попово с учениците от 5 и 6 клас на тема „Безопасно движение по пътищата“.  Полицаите припомниха правилата за движение на пешеходците, като акцентираха на особеностите за движение в конкретното населено място. Интересни се оказаха примерите посочени от полицаите, които предизвикаха много въпроси от учениците. Полицаите увериха учениците, че ще им бъдат чести гости и са готови да отговарят на всеки техен въпрос.

10 декември - Международен ден на човешките права

„Единни в многообразието“
По инициатива на Областна администрация – Търговище през месец октомври т.г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака, обл. Търговище бе проведен конкурс за рисунка под мотото „Единни в многообразието“. Със свои рисунки се включиха над петдесет ученици.
Комисия отличи най-добрите рисунки и представи следното класиране:

  • начален етап: на първо място: първи клас – Нихал Назмиева, втори клас – Ниязи Ниязиев, трети клас – Атила Хасан, четвърти клас – Азра Айдънова;
  • в група V – VII клас: първо място – Нурчин Нурджанова - VII клас, второ място – Бенгю Ебазер - VI клас, трето място – Мюмюн Ахмедов – V клас;
  • в група VIII – XII клас: първо място – Айсен Рейханова - ХII клас, второ място – Берна Бейсимова - Х клас, трето място – Гюлбен Сунаева – Х клас и Диляра Руждиева – VIII клас.

Творбите на участвалите ученици бяха изложени във фоайето на училището. На отличилите се ученици директорът г-н Борислав Борисов връчи грамота от училището и предметни награди от наградния фонд от Областна администрация – Търговище.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН
Синдромът на придобитата имунна недостатъчност е едно от най-опасните вирусни заболявания, познати на човечеството досега. Днес той е водещата причина за смъртните случаи в света на хора в активна възраст. Над 33 милиона в света живеят с вируса на СПИН. На всеки 12 секунди се инфектира един човек, на всеки 16 секунди един умира. В България с ХИВ живеят 4 хиляди души, 3 хиляди от тях не знаят това. Половината от инфектираните у нас са под 30 години.
Учениците от СУ “Васил Левски” гр. Опака показаха своята съпричастност и отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба със СПИН. Всички ученици се включиха активно в Националната антиспин кампания, чието мото през 2018 г. е „Животът е безценен”. Акцията се проведе по инициатива на учениците от 11 клас и Ученическия съвет, които изработиха информационни табла, брошури,  раздаваха червени лентички, които са израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
След проведените инициативи възпитаниците на училището получиха отговор на въпроси, свързани с коварната болест и препоръки за предпазване от HIV-вируса.

На 19.11.2018 г. СУ ,,В.Левски“ гр. Опака отбеляза
Световния ден за възпоменание на жертвите при ПТП
Мероприятието  протече в следния ред:
1. Практическо занятие с учениците от Начален етап „Пресичам безопасно“.
2. Презентация на тема ,, Жертви на ПТП“.
3. Раздаване на тематични флайери на участници в движението.
4. Ученически патрули - познаване, спазване и контрол на правилата за движение.
5. С учениците от гимназиален етап се проведе анкета, свързана с безопасността на движението по пътищата.
Мероприятието приключи с грандиозен флашмоб на пешеходната пътека пред училището, в присъствие на служител на полицията. С постери, флайери и призиви учениците приканиха шофьори и граждани „Да спрем войната по пътищата“.

16 ноември - Международен ден на толерантността
Принципи на толерантността:     
-          Лесно е да мразиш, трудно е да обичаш.
-          Един за всички,  всички за един!
-          Рамките ограничават човешкия дух.
-          Ако потърсиш доброто във всекиго, ще го намериш и в себе си.
-          Не издигай стени!
-          Търпение, доброжелателност, разбиране.
-          Не бъди безразличен!
-          Обичай!
-          Старай се да си искрен, добронамерен, сдържан, отстъпчив!
  Това е да бъдеш ЧОВЕК!
В  СУ „В. Левски“ гр. Опака по традиция бе отбелязан 16 ноември - Международен ден на толерантността. Учениците изработиха тематични табла за деня и всички имаха възможност да напишат своите послания за доброта, търпение, разбирателство и приятелство на Дървото на толерантността. За да се засили духа на Деня, във фоайето на първия етаж от няколко дни бе разположена изложба с  рисунки на тема „Толерантност“. Във всяка класна стая се  поставиха „Правила за предотвратяване на насилието и тормоза в  училище за по- толерантно отношение“. Ученици от 6  клас  проведоха радиопредаване, а седмокласници раздадоха емблеми с послания.
Толерантността е хармония от многообразия и всеки човек е ценен и негово изконно право е да бъде уважаван!

Урок: Как да помним, пазим и уважаваме нашата история!
Ученици и учители  от СУ „Васил Левски“ гр. Опака участваха в срещата с представители на РИМ и Държавен архив гр. Търговище, организирана от Областна администрация и РУО Търговище. Представителите на институциите разказаха за неписаната в учебниците по история  роля на България за спасяването на българските евреи. В интересни презентации и филм запознаха аудиторията с моменти и факти от историята на Търговищкия край, ролята на институциите и обикновените хора в процеса за спасяване на евреите, лични истории и дигитализирани документи от Държавния архив. Учениците с интерес изслушаха всичко и след това участваха в дискусията с интересни въпроси, които провокира тази среща.

Традиционен крос по повод Деня на народните будители

На 31.10.2018 г. в СУ „Васил Левски“ - град Опака се проведе традиционния крос по повод Деня на народните будители.
Участваха всички деца от 1 до 12 клас. Учениците бяха разделени по класове и по пол. На първенците в групите бяха връчени грамоти от директора на училището г-н Борислав Борисов.

Урокът: „Най-големият урок в света“  - позиция, знания и емоции в СУ „Васил Левски“ гр. Опака
Средно училище „Васил Левски“ град Опака участва в глобалната инициатива „Най-големият урок в света“, за да помогнем да направим нашата планета по-справедлива, здрава и устойчива. Целта на инициативата е да запознаем младото поколение с новите Глобални цели за устойчиво развитие и да поемем ангажимент към бъдещето на децата и на цялата планета.
От 17-те глобални цели за устойчиво развитие,  нашите ученици избраха и представиха 12 от тях. Чрез презентации, флаери, постери, табла, сценки, колажи и мултимедийни продукти те показаха, че са съпричастни към целите на инициативата за устойчиво развитие  в следващите 15 години, в трите основни измерения на устойчивото развитие – икономическо, социално и екологично, а именно: 
:: Да изкореним крайната бедност;   
:: Да се справим с неравенствата и несправедливостта;
:: Да се справим с климатичните промени.

Национална седмица на четенето
 в СУ „В. Левски“- град Опака
   От 22.10. до 26.10.2018г. в СУ „Васил Левски“- град Опака се проведе национална седмица на четенето под мотото „Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време - най-търпеливите учители".
   Откриването  на седмицата започна с радиопредаване за ползите от четенето и тематични табла. На 23.10.2018г. в начален етап се осъществи  маратон на четенето - родители четат на ученици, и изложба на рисунки на тема „Моята любима книга и герой“. На 24.10.2018г. в гимназиален етап се проведоха състезания – за най-добър четец, за най-добър разказвач, и по правопис. Отличилите се ученици получиха грамоти от директора на училището Борислав Борисов. Специална грамота от състезанието „Опознай българския език“ получи Сузан Юмерова от 6 клас за отличен резултат на езиковите задачи. От 17:00 часа в Народно читалище „Пробуда – 1922“ гр. Опака се проведе  представяне на книгата на Д-р Невена Неделчева „Опака и Крепча през ХV – XIX век“. На 25.10.2018г. се осъществи инициативата „Опака чете“- работа на терен. Ученици интервюираха жители на град Опака като им предлагаха известен откъс от литературна творба, който трябваше да прочетат и да отгатнат от кое произведение  е и кой е неговият автор.  Интересна за тях бе срещата с участника в  предаването „Фермата“ Александър Масларов от град Опака. Организирана бе изложба на проекти за любима книга и автор. Сборна група ученици посетиха Дома за възрастни хора в с. Гърчиново, където зарадваха с подаръци и представиха   своя  програма от песни и стихове на любими автори и така стоплиха сърцата на живеещите в дома стари хора. Седмицата на четенето бе закрита с награждаване на изявените ученици.

Един необикновен ден в Националната седмица на четенето от големите малки сърца
„Ръка, която дава – не обеднява. Сърце, което обича – не остарява!“  
Карло Колоди
Отново ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака показаха чувство за загриженост, състрадателност и толерантност. По случай Националната седмица на четенето Ученическият съвет проведе благотворителна акция за Дома за стари хора в с. Гърчиново.  Ученици, помощен персонал и учители дариха топли дрехи и козметични продукти - мокри кърпи, шампоан, сапун, салфетки и др. При посещението си учениците разговаряха  с обитателите на дома, рецитираха им стихотворения и прочетоха им любими приказки, а възхитената публика ги възнагради с бурни аплодисменти и усмивки. От своя страна щастливите обитателите ги почерпиха.
Идеята на това посещение беше не само да зарадват с присъствието си възрастните хора, а и да си припомнят колко важно и значимо е уважението към възрастта и колко мъдрост и красота се крие в опита на годините. Емоционалната срещата завърши с взаимно обещание за още много такива.

ПРЕДСТАВЯНЕ НА КНИГАТА
„ОПАКА И КРЕПЧА ПРЕЗ XV – XIX в.
(население, икономика и култови средища)

В Националната седмица на четенето Средно училище „Васил Левски“ град Опака заедно с читалище „Пробуда“ организираха представянето на книгата на д-р Невена Неделчева „Опака и Крепча през XV – XIX век (население, икономика и култови средища)“, книга, която ни пренася години назад, във времена, за които винаги сме знаели твърде малко и недостатъчно.
Д-р Неделчева прави първите си крачки именно в нашето училище. След това продължава средното си и висше образование в град Велико Търново. Автор е на множество статии в редица престижни издания и на една монография – „Конфесионални общности и култов живот в Герлово и Тозлука през XV-XVIII в.
На срещата присъстваха учители, ученици, общественици, представители на живата историческа памет на Опака – бивши кметове, историци, краеведи. Учителят по история Р. Неделчева представи автора и книгата.
    Авторът е събрал на едно място множество документи, излезли из под перото на османските писари, които съдържат сведения – демографски,социални, икономически и религиозни, за историята и миналото на Опака и Крепча.
Едно от най-големите достойнства на изследването и безспорно приносният момент в него е обнародването за първи път на непубликуван до момента османски изворов материал, значителна част от който е превод на автора.(Голяма част от него е съхраняван в османския архив в Истанбул). Това са откъси от подробни и съкратени регистри, дефтери, подробни джизие регистри и два теметтуат дефтера от XIX в.
 Книгата представлява първото цялостно изследване на историята на Опака и Крепча в периода от падане под османска власт до Освобождението, подплатено с богат османски изворов материал, собствен превод на автора.
Дали сме наследници на населението, което среща завоевателите през далечния XIV в. или идва по тези земи през XVI в. и XVII в. е много трудно да се каже, но без съмнение носим спомена и традициите на населението, което е избрало двете села за свои постоянни местообиталища.
Представянето на книгата предизвика много емоции, породи много въпроси, на които автора с удоволствие отговори. Заредени с патриотизъм и  интерес към историята на родния край, гостите си тръгнаха отнасяйки със себе си книгата и желание да открият собствените си корени.

Международен ден на готвача

На 22.10.2018г. учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака отбелязаха Международния ден на готвача. Мероприятията преминаха под  мотото  „Училище за здраве за деца, родители и учители“. Всички приготвиха здравословни сандвичи. Направихме изложба от готварски, кулинарни рецепти. По групи изработиха от плодове и зеленчуци плата. Учениците от трети клас разказаха за седемте цвята на здравословните храни, тяхното съдържание и хранителни качества. Завършихме с правене на плодови шишчета и подредихме  красива изложба. Имаше много игри и музика.

Световния ден на усмивката

Началото на Световния ден на усмивката е поставено от американеца Харви Бел, който е създателят на популярните усмихнати жълти лица. Те са сътворени за рекламна кампания от 1963 г., но са популярни и днес. Харви Бел се виждал като посланик на щастието и по тази причина измислил празника – Световен ден на усмивката. Според него това трябва да бъде денят, посветен на доброто настроение и добрите дела, и да преминава под мотото: ”Направи добро. Помогни на някого да се усмихне.” Господин Бел смятал още, че това трябва да бъде ден, в който всеки да се усмихва и да дарява усмивки на околните.
Вдъхновени от Бел по случай Световния ден на усмивката, всички  ученици от I- XII клас на СУ“ Васил Левски“ - Опака  участваха с ентусиазъм на проведения в училище конкурс за  изработване на тематични постери ”Подари усмивка”.
Постерите с лика на усмихнатото човече  накараха стотици ученици да се усмихнат и да дарят доброжелателност, положителни емоции и настроение на всеки.
Учениците пожелаха радостта от Деня на усмивката да се пренесе в ежедневието и всеки да се превърне в посланик на щастието!

9 май – ден на ученическото самоуправление
в СУ „Васил Левски“ - гр. Опака

На 9 май 2018г. в СУ „Васил Левски“ се проведе Ден на ученическото самоуправление. Учениците поеха за един ден задълженията на учителите и служителите в училището. Включиха се в учебния процес и поеха отговорност за обучението на съучениците си. В рамките на този  ден се докоснаха до учебния процес, решаваха проблеми, свързани с учебно – възпитателните и административни дейности.
Учениците, които  влязоха в ролята на учители, приеха сериозно задължението да провеждат учебни часове, а освен това трябваше да решат  как да постъпят със закъснелите ученици. В този ден в ролята на Директор на училището влезе Денислав Иванов от 12 клас, а Зам. д-р - Ивана Драгомирова от 12 клас . Голямото междучасие   г-н Иванов свика оперативка, като пожела ползотворен работен ден на колегите си. Добре се справяха със задълженията си и дежурни учители – Илкер Идиризов от 6 клас, Зюхал Синаева от 5 клас, Денис Нихатов от 12 клас, които споделиха, че работата е интересна, но не толкова лесна.
Ученици и учители останаха много доволни от проведения Ден на самоуправлението и с очаквания през следващата учебна година отново да се организира подобна проява. Учениците имаха възможност да застанат от другата страна на катедрата и да се почувстват в ролята на учители. Атмосферата в учебните часове бе ведра и изпълнена с очаквания.
Учениците стигнаха до извода - за да бъдеш добър учител, са нужни също „железни” нерви, много търпение и такт, повече толерантност и добро отношение към децата.

Втора регионална историческа конференция „История и памет“
събра млади историци и водещи представители на учителската общност в гр. Търговище
Родолюбието и патриотизмът отново събраха доказани млади историци, водещи представители на учителските среди на конференция, изключително важна, навременна и актуална в годината на отбелязване на 140 години от Освобождението на България. СУ „Васил Левски“ град Опака достойно изпълни своята мисия като съорганизатор, за да я превърне в пореден пример за достоен урок по родолюбие.
В предварителната подготовка активно се включиха учители и ученици от СУ „Васил Левски“. Десет училища, 48 участника в повече от 35 разработки представиха интересни факти и събития от периода на Руско-турската война и Освобождението на България. Повече от пет часа всички участници във форума демонстрираха изследователския дух, споделяне на добрия опит, творческо мислене и креативност при представянето си пред публика, водени от Ивана Драгомирова и Денислав Иванов, ученици от 12 клас на училище в Опака.
Достойно представиха нашето училище в категория есе Букет Невзатова от 7 клас и Петранка Александрова от 11 клас. В категория мултимедиен продукт се представиха Ивана Драгомирова и Денислав Иванов от 12 клас. С помощта на своите учители и материали, предоставени от Историческия музей гр. Попово, нашите ученици изнесоха интересни и малко известни факти от периода на Освобождението на България. Участниците получиха папки с материали, предоставени от Регионален исторически музей гр. Търговище, тениски, сертификати от РУО гр. Търговище.
Духът на СУ „Васил Левски“ гр. Опака, което възпитава патриотично чувство, интерес към историята, стремеж към изява, удовлетвореност от екипната работа, превърна историческата конференция в достоен урок по родолюбие!

23 април - Международен ден на книгата и авторското право
С мотото „В книгите се крие особено очарование - те ни носят наслаждение, говорят с нас, дават ни добър съвет и стават наши приятели“,  школа „Приятели на книгата“ в СУ „В. Левски“ град Опака откри седмицата на книгата по повод Международния ден на книгата и авторското право - 23 април. Във фоайето на училището беше поставена книга за мнения по въпроса „Защо трябва да се четат книги“. Най-остроумните отговори бяха наградени от директора на училището г-н Борислав Борисов. Грамоти получиха - Денислав Иванов – 12 клас, Севги Шемсиева - 10 клас, Дерия Адилова – 9 клас и Дамла Мехмедова – 5 клас.  Седмокласниците и г-жа Юсеинова картотекираха и запознаха първокласниците с библиотечния фонд на училищната библиотека.

Всички букви зная,
мога да чета,
имам си прозорче
светло към света.

На 18.04.2018г. учениците от първи клас на СУ „Васил Левски“ гр. Опака проведоха тържеството „Ние вече сме грамотни“. Празникът беше уважен от директорът на училището Б. Борисов и всички родители. Децата пяха песни,  рецитираха стихотворения,  драматизираха и танцуваха. Всички бяха развълнувани и щастливи.  Директорът поздрави първокласниците за тяхното старание и постигнати резултати. Всички  получиха грамоти и книжки.

as il

il1 il2

„Седмица на толерантността и търпението“
В СУ „Васил Левски“ - гр. Опака  учениците организираха за поредна година с голямо желание и ентусиазъм Седмица на търпението и толерантността, по повод 25 март – Ден на търпението. Учениците подчертаха важността на този ден и призоваха своите съученици, учители, приятели към доброта, взаимно изслушване и уважение мнението на другите, разбирателство и толерантност. Седмицата  се отбеляза под надслов „Човек, който е господар на търпението е господар на всичко останало“ – Джордж Савил.
Седмицата се откри с радиопредаване, изработване на тематични табла и дискусия в часа на класа на тема „Търпението - ключ към щастлив и спокоен живот“. В часовете по изобразително изкуство учениците чрез рисунки създадоха символи на приятелството. За поредна година чрез  кутията за  предложения се  внесе много положителни емоции, а за  най-търпелив учител се избра  г-н Андрей Цонев и най-търпелив ученик -  Алис Заимова от VIII клас.
На 23.03.2018 г. всички носеха знак - символи на търпението. В началото на всеки час учителите  отделиха по 3 минути, за да обяснят необходимостта от разбирателство, търпение и уважаване мнението на другия.

  

22 март - световен ден на водата в СУ „Васил Левски” гр. Опака

   По традиция в нашето училище всяка година се отбелязва денят наводата. Мотото на кампанията тази година „Природата за водата“ има за цел да представи потенциала на различни естествени природни решения за пречистване и/или повторна употреба на водата (напр. естествени или изкуствено създадени влажни зони), които могат да намерят приложение в политиките и добрите практики за управление на водния сектор.
Това мото използваха и учениците при изработване на своите презентации и колажи за конкурса „Водата - извор на живот”. Учениците от 7 клас се състезаваха в конкурса за изработване на презентации, а учениците от 6 клас в конкурса за изработване на колаж. На първо място в конкурса за 7 клас се класира групата на Толга и Озан. А в конкурса за 6 клас се класира групата на Юзлем, Цвети, Ялчин и Фърат.

„Да изгоним злото от селото”
В началото на 2018 година село Стража, общ. Търговище обяви Национален конкурс за изработване на кукла, кукер и рисунка на тема „Да изгоним злото от селото”.
В конкурса се включиха деца от училища, читалища, обединени детски комплекси и школи от различни градове.
В категория рисунка, журито определи и награди най-активните институции и от 158 рисунки класира нашето училище на второ място. Всички деца получиха грамоти за участие, а на СУ „Васил Левски” бе присъден плакет за прекрасните рисунки.
Директорът на училището благодари на организаторите, получи призовете и награди изявилите се ученици.

Патронен празник на СУ „Васил Левски“ - град Опака
18.ІІ.1873 г. - 145 години от страшната, но велика дата, съизмерила ни със света! Дата, на която отново свеждаме глави за почит и полагаме венци за признателност! И тогава, и днес Апостолът е мярка за съвест, за всеотдайност, мъжество и чест!
         Гордеем се, че нашето  училище носи името на Васил Левски, но това ни кара да се чувстваме и много отговорни! Неговата саможертва ни обрича да вървим напред, с поглед в бъдещето, с вяра в доброто, да се стремим да докажем, че сме достойни за неговото име. За поредна година учители, ученици и родители отбелязахме бележитата годишнина.
Гости на патронния празник бяха: Гюнер Ашимов- председател на общинския съвет на община Опака, Румен Георгиев - заместник-председател на община Опака, Веселин Николов - председател на обществения комитет „Васил Левски“, ЦДГ „Усмивка“, бивши учители, бивши ученици и родители. Бяха получени поздравителни адреси от  РУО- Търговище и от кмета на община Опака. Приветствено слово, послучай патронния празник, произнесе директора на училището, г-н Борислав Борисов. Обръщение и свои мисли за Апостола прочете г-н Николов.
Празничната програма откриха малките ни приятели от целодневна детска градина „Усмивка“, които ни поздравиха за празника с песни и стихотворения. Учениците от Школата по ИТ проведоха своята първа публична изява. Разпространиха втория брой на вестник „Букет”, подариха на всички гости в залата празничното издание. Рецитал „Заветите на Апостола“  изпълниха учениците от 6 клас, участници в школа „Приятели на книгата“, с ръководител  г-жа Румяна Енчева. В тяхно изпълнение  чухме и песента „Къде си вярна ти любов народна“ под ръководството на г-н Ергун Али. Първокласниците   се представиха с песен и хоро „Медна свирка свири“ под  ръководството на класния им ръководител г-жа Илияна Владимирова. Ученици от 4 клас  с ръководители  г-жа Румянка Русева и г-жа Марияна Илиева  подготвиха стихове и песни за Васил Левски.  Танцът „Нежност“ изпълниха втори  клас с ръководител г-жа Даниела Славова. Учениците от трети клас представиха песента „Мечти” под ръководството на г-жа Дора Пенева. Танцът  на петокласниците,  с ръководители  г-жа Румяна Борисова  и г-жа Рефие Ахмедова, бе поздрав към всички присъстващи на нашия празник.                                                                                                    
Нашият празничен концерт  завърши с предизвикателството „Възрожденски войни“  на седми клас под ръководството на г-жа Румяна Неделчева и г-н Младен Пенев.

14 февруари - Свети Валентин
Моята любов
Моята любов е като океана,
той слиза толкова надълбоко.
Моята любов е като роза,
чиято красота искаш да запазиш.

Моята любов е като река,
тя никога няма да свърши.
Моята любов е като гълъб,
с красиво съобщение всеки ден.

Моята любов е като песен,
тя продължава во веки.
Моята любов е като затворник,
доброволна на твоето сърце.

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените - Свети Валентин. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг. По инициатива на училищния ученически съвет във фоайето на СУ “В. Левски“ – Опака бяха поставени тематични табла и кутия за валентинки, в която учениците имаха възможност да пуснат своите любовни послания. А самият  Купидон се погрижи за раздаването на посланията, валентинки с послания за любов, уважение и разбирателство.
За доброто празнично настроение се погрижиха седмокласниците с радиопредаване и озвучаване на известни любовни песни по радиоуредбата. Всички ученици се обединиха около това, че любовта не означава само физическа близост между двама души, а отношенията на уважение, доверие и приемане на другия.

Школата по ИТ   при СУ „Васил Левски” - ДАРЯВА!
Месец декември вдъхнови школата, накара ни да бъдем по-добри!

Декември е най-уютният и най-светлият месец в годината!
Заедно да превърнем приказките в реалност, да сбъднем мечтите си!
Декември е месец на чудеса и на надежди! Нека коледното чудо влезе във всеки дом, за здраве и благополучие!
Последният месец от годината е вече тук. Ние го обичаме, не само защото това е месецът на най-семейните празници, но и защото е най-незабравимият и най-вълнуващ месец.
И все пак фактът, че Коледа е семеен празник, а има ужасно много деца без семейства и родители, които да ги зарадват с коледен подарък, кара много състрадателни хора да помогнат с каквото могат, така че да подарят щастие и надежда на сирачетата.

През декември излезе от печат и нашият първи брой за годината на вестник „Букет”. Спонтанно възникна идеята в школата, благотворително да разпространим вестника.

Благодарим на ръководството на училището за качествения печат на изданието!
На 21.12. 2017г. гражданите на град Опака изкупиха първия тираж от двадесет вестника, събраните средства възлизат на 40 лева.
А на следващия ден посетихме г-н Лютви Реянов – Кмет на община Опака. В знак на съпричастност школата получи 100 лева.
Получихме стабилна подкрепа в нашето начинание и от г-н Красимир Кулев -Кооперация „Прогрес 94”, дари 60 лева.
Събраната сума от акцията е 200 лева. БЛАГОДАРИМ!
На 10.01.2018г. учениците от школата, заедно с г-н Борисов връчиха даренията на двама ученици от СУ „Васил Левски”, които се нуждаят от финансова помощ.
Деца помагат на деца!

Пелагия Трифонова
Ръководител на Школа по ИТ

Новогодишно тържество в начален етап на СУ „В. Левски“ гр. Опака

Малките ученици от начален етап на СУ „В. Левски” гр. Опака посрещнаха с песни коледарите, а след тях и Дядо Коледа.  Имаше и подаръци за всички. Наградени бяха класовете, които най- добре са украсили класната си стая, както и тези, които са аранжирали най-оригинална елха. Тържеството продължи с  весела дискотека.

Национална седмица на четенето
В СУ „В. Левски“  гр. Опака  се проведоха различни мероприятия, свързани с Националната седмица на четенето. Седмицата стартира с изработване на тематично табло и  радиопредаване. Посещението на любими приказни герои в начален етап внесе положителни емоции.  В гимназиален и прогимназиален етап по време на часовете по български език и литература се проведоха състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач и състезание по правопис. Учениците участваха с желание, ентусиазъм и се представиха отлично.
През Националната седмица на четенето стартира дарителска кампания за обогатяване на училищния библиотечен фонд. Ученици от 12 клас проведоха работа на „терен“- „Опака чете“ -  четене на произведения от публични личности.
Седмицата беше закрита с рубриката „Опака чете“, с която се представиха записите от четене на литературни произведения. Директорът на училището г-н Борисов награди победителите от проведените конкурси.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН
По традиция учениците от  СУ “Васил Левски” гр. Опака отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, като се включиха активно в Националната АНТИСПИН кампания, чието мото през 2017г. е „Моето здраве е мое право”. Акцията се проведе по инициатива на учениците от клуб „Здраве“ и Ученическия съвет, които изработиха информационни табла, брошури,  раздаваха презервативи и червени лентички, които са израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
На 04.12.217г. екип от РЗИ - Търговище ще проведе анонимно и безплатно изследване за СПИН и здравно-образователна лекция, относно начина за заразяване и предпазване от СПИН и сексуално предавани инфекции.

21 ноември – Ден на християнското семейство 
На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Този светъл ден беше отбелязан подобаващо в СУ „В. Васил“ гр. Опака. Денят започна с кратко радиопредаване, в което учениците от VІ клас припомниха какъв е този празник, защо се почита и тачи от всички християни. Организира се изложба с рисунки „Моето семейство“ от V и VI клас, а ученици от начален етап изработиха картички „Обичам те, мое семейство“. Специално табло изработиха седмокласниците, с което припомниха стари библейски истини за любов, доброта и съпричастие, така необходими в трудното и напрегнато време, в което живеем.
 Учениците стигнаха до извода, че семейното огнище трябва да сe подклажда с огъня на търпението, обичта и вярата, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ.

16 ноември - Международен ден на толерантността

По повод 16 ноември- Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СУ “Васил Левски”  гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет, подготвиха  радиопредаване и  изработиха таблa  „Светът е различен”. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.  Всички   участваха с ентусиазъм в конкурса  за  рисунка, карикатура или мултимедийна презентация на тема „Да бъдем толерантни!”. А победители в конкурса  за табло са:
I място - VIII клас, II място - VI клас, III място - V клас;
за рисунка са: I място- Айджан Илмазова от VIII клас
II място- Дилек Мехмедова от VIII клас
III място- Ревасие Кадирова от VIII клас
След проведените мероприятия учениците стигнаха до извода, че толерантност – това е хармония в многообразието; толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

1 ноември - Ден на народните будители
1 ноември е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.
По традиция в СУ ,,Васил Левски“ - Опака  се проведе радиопрeдаване и   лекоатлетически крос в чест на Деня на народните будители, в което участваха всички ученици. В дните преди празника, учениците беседваха в часа на класа, бягаха в чест на будителите. Всичко това подготви емоционалното възприемане на стиховете и възторжените думи от радиопредаването.  Необичайни за малките палавници бяха тишината и вниманието, с които слушаха думите от рецитала -  показател за събуден интерес към делото на будителите. В паметта на децата ще останат завинаги стиховете:
„ Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни,
българинът китка свива!“
Учениците от начален етап също взеха участие в кроса. След пробягване на  определеното разстояние, бяха определени победителите. Първите трима  при момичетата и при момчетата бяха наградени с грамоти. 
Най-бързи при четвъртокласниците бяха Орай  Османов и Наз Ниязиева.
При третокласниците призовите места завоюваха Илиян Диянов и Бусе Бейсимова. Победителите от II клас са Емре Нурай и Еда Шемсиева.
В инициативата се включиха и най-малките. При първокласниците победители са Сертач Шенхаев и Ечрин Демирташ.  
Въпреки лошото време,  ученици  се справиха отлично като проявиха завиден спортен дух и издръжливост. Участниците бяха разпределени в различни категории  и всички получиха грамоти от директора на училището - Борислав Борисов.

На 06.10.2017г. в СУ,, Васил Левски” се отбеляза Международния ден на усмивката. Денят е посветен на доброто настроение и добрите дела  и  премина под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". Това е ден, в който всеки трябва да  се усмихва и да дарява усмивки на околните. Във връзка с инициативата учениците от V клас под ръководството на г-жа Рефие Ахмедова изненадаха всички ученици, учители и служители в СУ “Васил Левски” като изработиха емотиконки - символ на усмивката и закичиха с тях всички. Учениците от начален етап и петокласниците изработиха тематични табла за деня на усмивката. Учениците от V клас зарадваха всички ученици от Начален етап като им подариха пъстроцветни балони.

СУ ,,Васил Левски“ гр. Опака се включи в инициативата - ,,Да изчистим България заедно“.
Възпитаниците  на СУ ,,Васил Левски“ показаха своята гражданска отговорност към опазване на
природата. С голям ентусиазъм почистиха около своите домове.
Всички знаем, че с малката стъпка започва голямото пътешествие. С малко усилие от всеки от
нас, родината ни става по-красива и по-чиста.

Накрая на почистването бяха събрани отпадъци, шума и съчки.

D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21641213_1746083112354346_1544104475_n.jpg D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21641288_1879431352375504_790218034_n.jpg D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21769729_1975707669310195_1292030218_n.jpg

D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21767560_488324814879613_1775379020_n.jpg

Годишни утра в начален етап

Неусетно дойде краят на учебната година. Изкачихме още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието.
На 01.06.2017г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха годишни утра на учениците от I до IV клас. Ежедневието ни бе изпълнено с учение и труд, с радост и смях, понякога с тревоги и трудности. Уроците развиваха, каляваха, изпитваха възможностите на всеки ученик. След положения през учебната година труд, децата показаха своите знания и умения. Пяха, рецитираха, танцуваха и драматизираха.    Гости на тържествата бяха родителите и директорът на училището г-н Б. Борисов, който връчи свидетелствата и грамотите на отличниците.
Емоционална раздяла на четвъртокласниците бе изключително трогателна и сърдечна,  ученици и родители благодариха на своите учители за грижите и положения труд. 
И нека всички заедно да извикаме: „Хей, ваканция, здравей!”

1 юни - Ден на детето в СУ ,, В. Левски“- Опака
"Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят."  

Паулу Коелю

9 май – Ден на самоуправлението
Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка на създаването на обединена Европа. На фона на опасността от трета световна война, която би погълнала цяла Европа, през 1950г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други Европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Затова насреща на лидерите на ЕС в Милано през 1985г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.
В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005г. Оттогава 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави, а в нашето училище е повод да проведем Ден на самоуправлението. Това са разпределените длъжности, които заемаха нашите ученици:
Директор – Денислав Иванов – ХI клас
Зам. директор – Мерве Мехмедова - ХI клас
ЗАС – Сенем Зунхаева - ХI клас
Домакин/библиотекар: Фунда Шемсиева - V клас и Ешим Шукриева - ХI клас
Помощен персонал:
1. Гюляй Гюнерова - VI клас
2. Гюлшен Алиева - VI клас
3. Мехмеджан Мехмедов – VIIб клас
4. Джошкун Бахтиаров - VIIа клас
Дежурни ученици – учители:
I етаж – Дерия Нихатова - Х клас
II етаж – Есил Сабриева - VIIа клас
III етаж – Джанер Ведатов - VI клас
Ученическо стълбище: Беркан Басриев - IX клас, Петек Бейсимова - VIIб клас
Учениците с голямо вълнение влязоха в ролите на директор, зам. директор, учители и помощен персонал, усетиха какво е да носиш отговорност на работното си място, разбраха че да си възрастен не е толкова лесно. Всички учители подготвиха своите уроци и с усмивка и притеснение застанаха от другата страна на бюрото. Дадоха си сметка, как трябва да се държат като ученици. С биенето на последния учебен звънец тяхната отговорност и задължения приключиха.

Апостолски урок в годината на Васил Левски
По инициатива на Средно училище „Васил Левски“ град Опака, Исторически музей град Попово, Обществен комитет „Васил Левски“ град Търговище и с подкрепата на Регионалното управление на образованието град Търговище беше организирана и успешно проведена Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. В далечната 1871 год. на 6 октомври в писмо до богат българин Васил Левски пише: „От никоя страна (за) нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Не случайно точно тази мисъл на Левски стана мото на Ученическата конференция. И с нея Левски наднича от далечината на своето време и става наш съвременник. Повече от век и половина личността и делото на Апостола стоят в центъра на вниманието на българската наука. Но Левски не е мит, той е реалност. И макар че всички знаем толкова много за него, все не е достатъчно.  Все още търсим неговите мисли за да се съизмерим с него! Това събра на едно място ученици, учители, общественици, родители, които в продължение на три часа беседваха за гения на българската свобода Васил Левски, представиха Апостола по своему, през своя поглед, доближавайки се до неговия живот и дело. В конференцията взеха участие ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака, ОУ „Л. Каравелов“ гр. Попово, ПГ „Хр. Ботев“ гр. Попово,  ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово, ПГТЛП гр. Попово, Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище, ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище. Музеят в град Попово домакинства на ученическата конференция. В нея взеха участие 21 ученика с 15 разработки с 8 научни ръководство от техни учители. Всички получиха сертификати и грамоти от организаторите. В конференцията взе участие и известния ни историк проф. Пламен Павлов, който коментира всяка ученическа разработка и създаде допълнително една атмосфера на приятелство и непринуденост в общуването на участниците.

Накрая този вълнуващ ден приключи с посещение на Скалния манастир край с. Крепча, община Опака. Тук гостите на конференцията се докоснаха до миналото на родния край, едно малко кътче, съхранило българщината!

Румяна Неделчева – главен учител по История и цивилизация гр. Опака

Под мотото „Книгите са най-тихите и най- постоянните приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и най-търпеливите учители.“,  премина седмицата, посветена на  книгата, във връзка със Световния ден на книгата - 23.04.2017 година.                                                                      В СУ „В. Левски“  седмицата бе открита с  радиопредаване за книгата. Ученическият съвет, съвместно със своя ръководител Севим Юсеинова - учител по български език и литература, изработиха проект на тема „Книгите- наши приятели“. Школа „Приятели на книгата“, заедно със своя ръководител Румяна Енчева - старши учителят  по български език и литература подредиха кът с любими книги от български и световни автори, и създадоха свои стихове.  В часовете по български език и литература се проведе петминутка, с която се акцентира  върху ползата от четенето на книги. Седмицата  бе закрита с рецитиране на любими стихотворения от съвременни поети.

„Първо сме деца, после сме различни“

По изпълнение на Националната стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, осъществявяне на извънкласни и извънучилищни дейности     със съдържателни елементи на интеркултурното образование – отбелязване на празници, запознаване с традициите на различните етноси, в СУ „Васил Левски“ град Опака се проведе тематично занятие на тема:
„Първо сме деца, после сме различни”.
Раждаме се на този свят, без да избираме родители, семейна среда, без да избираме страната, в която ще отраснем. Животът е едно колело, знаем къде сме днес, но не знаем къде ще бъдем утре. Но независимо къде живеем, си приличаме. Всеки един от нас носи своето име - Иво,  Хасан, Озан, Вики, Ники. Различаваме се не по езика, който говорим, не по религията, която изповядваме, а по ценностите, които имаме, и както има добри хора при едните има и при другите. И сме такова – едно сплотено, семейство в училище, с послушни или не толкова послушни момичета и момчета, които представиха своите традиции. Учениците от IV – те класове с ръководител Стелиана Петрова представиха презентация на тема „Пролетните християнски празници“, учениците от XI  клас представиха презентация „Предстоящи мюсюлмански празници и традиционни ястия“. Под ръководството на учителите Анка Марчева и Румяна Неделчева учениците от VI и XI клас подготвиха, презентираха и предоставиха за дегустация характерни за двата етноса ястия. Оказа се, че в основата и на християнската и на мюсюлманската трапеза стоят житото и оризът. Това още веднъж доказва, че първо сме еднакви, а после сме различни.

На 29 март 2017 г. в СУ “Васил Левски“ град Опака се проведе съвместно четене с родители и ученици. Бяха представени презентации с творчеството на Асен Разцветников, Дора Габе, Елисавета Багряна, Ран Босилек. Ученици и родители заедно четоха произведения от българските поети и писатели.

„Седмица на толерантността и търпението“
в СУ „Васил Левски“ - гр. Опака
В СУ „Васил Левски“ - гр. Опака  учениците се включиха с голямо желание и ентусиазъм към инициативата на РУО - Благоевград и Общинския съвет по наркотични вещества-Благоевград. Проведоха се различни мероприятия през седмицата на толерантността и търпението 20.03. - 24.03.2017г. Учениците подчертаха важността и призоваха своите съученици, учители и приятели към доброта, взаимно изслушване и уважение мнението на другите, разбирателство, толерантност. Седмицата  се отбеляза под мотото „С любов и търпение нищо не е невъзможно!“.
Изработиха се тематични табла, а във всеки кабинет  учителите написаха на дъските послание за своите учениците „Бъди толерантен!“. В часовете по изобразително изкуство учениците чрез рисунки създадоха символи на приятелството.
Чрез кутията за  предложения  се избраха за най-търпелив учител -  г-н Андрей Цонев и най-търпелив ученик  Диляра Руждиева от VI клас.
На 24.03.2017г. всеки учител отдели 3 минути в началото на часа, за да обясни необходимостта от разбирателство, търпение и уважаване мнението на другия.
В конкурса „Най-оригинален знак и послание“ достойно се класираха: нa  I мястo- VIIa клас; II място - X клас и III място - V клас.

„НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ“ -  ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ КЛАС

Празници много, но най-големият празник в първи клас  е  празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците  да заявят “Мога да чета и пиша“. Буквара е златното ключе към знанието. Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и  дългия път на познанието. 
Гостите на тържеството бяха въведени в Царството на буквите с много песни, танци, стихчета  и драматизации.
Всеки първокласник получи Удостоверение за грамотност от директора на училището Борислав Борисов  и пъстра книжка за подарък от родителите им.

Практикум в СУ „Васил Левски“  град Опака,
организиран от МО на класните ръководители
На 23.03.2017 год. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе практикум на тема „Социално–педагогическа подкрепа на децата с асоциално поведение и техните семейства чрез резилианс подход“. В практикума взеха участие родители, учители и ученици. Той протече в две части: теоретична част – тук беше изяснено теоретично какво представлява „резилианс“ подхода и представена презентация по темата. Във втората част родители, учители и ученици решаваха казус и всяка група представи своите гледни точки по казуса. Практикумът завърши с интересна притча за семейството. Неразривната връзка между семейството и училището, разбирането и общите усилия, които ние всички полагаме, са в името на децата.

   Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на водата и нейното опазване. През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води и кампанията „Защо хабим водата?“. Тя е насочена към послания за намаляване на образуваното количество отпадъчни води и възможността за оползотворяването им.
В световен мащаб над 80% от образуваните отпадъчни води се връщат обратно в природата, без да бъдат пречистени или повторно използвани.
С правилното използване на този важен ресурс ВОДАТА, ние можем да помогнем на водния кръговрат да работи в полза на всеки жив организъм. Нека всеки от нас да съдейства за постигане на целта за устойчиво развитие  – за намаляване наполовина на дела на непречистените отпадъчни води и увеличаване на рециклирането на вода и безопасна повторна употреба.
Всяка година в СУ”Васил Левски” гр. Опака се отбелязва този световен ден на ВОДАТА. Тази година учениците от 7 клас участваха в конкурс за мултимедийна презентация”Водата-извор на живот”. А учениците от 6 клас участваха в изработването на колажи на същата тема. На първо място в конкурса за мултимедийна презентация се класираха Айджан и Дилек, а от 6 клас в конкурса за изработване на колаж -Дуйгу, Диляра и Мерай. Всички ученици от 6 и 7 клас участваха в конкурсите и представиха своето отношение към проблема - опазване на водите и пестене на водата. Убедиха се в значението на водата за живота на Земята.

Ученическа конференция в СУ „Васил Левски“ град Опака
За девета поредна година учениците от единадесети клас на СУ „Васил Левски“ подготвиха и проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. И тази година подготовката протече много отговорно и с ентусиазъм. Разделени в осем екипа учениците проведоха изследователска работа, работа на терен. Всяка група избра да представи малко известни факти от живота на патрона на училището Васил Левски, да покаже своя поглед към живота и делото на Апостола, да проучи местни легенди и предания, да интервюира населението от град Опака, какво знаят за живота му, но и да преоткрият Левски в XXI век.  „За себе си аз търся го отново“ стана мотото на таз годишната конференция. Интерес представляваха, освен революционната дейност, запазените вещи, доказаните фотографии, ролята на жените в живота на Апостола, идейният свят преоткрит в неговите съхранени до днес писма до съратници, записки. Гости на конференцията, със специален поздрав към приятелите си от Опака бяха група ученици от ОУ „В. Левски“ с. Крепча с ръководител госпожа Ю. Милчева. В присъствието на ученици, родители и гости от град Търговище – госпожа П. Атанасова, старши експерт ОНГО, господин В. Николов, председател на Обществения комитет Васил Левски, господин Св. Николов от вестник „Търговищки новини“ конференцията завърши с мултимедиен продукт режисиран, осъществен и записан от единадесетокласниците под ръководството на учителя им по История и цивилизация госпожа Румяна Неделчева, дванадесет минутен филм „Левски – най  ясната загадка“.  Този урок по патриотизъм и родолюбие доказа за пореден път отношението на младите хора от нашето училище към родната история. Поздравени и наградени за своя труд от Директора на училището господин Б. Борисов и господин Николов, учениците получиха висока оценка за своя труд.

Трети март! Трети март!
Чакан празник, свята дата.
Трети март! Трети март!
Ден рожден на свободата.
На този ден празнуваме възстановяването на българската държава след  петвековно османско робство. По случай националния  празника на България учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака изпълниха много песни и стихотворения. Децата бяха завладени от чувство на патриотизъм  и гордост, че са българи.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световен ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.       
В СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха инициативи, посветени на Деня на розовата фланелка. Фокусът на инициативата през 2017г. е кибертормоза. Периода за провеждане на инициативите е 07.02-22.02.2017г.  Изработени  бяха тематични табла, а международния ден за безопасен интернет се отбеляза чрез радиопредаване проведено на 09.02.2017г. Седмицата 13-17.02.2017г. г-жа Трифонова отдели петминутка в часовете по информационни технологии за безопасен интернет.
Кулминация поставихме с Деня на розовата фланелка на 22.02.2017г., участие взеха ученици и учители от СУ „Васил Левски – облечени с розови фланелки, закачени с розови панделки и с много други анти-тормоз идеи.
Отличиха се 9 клас с оригинална идея в конкурса „Най-розов клас“. Те направиха допитване по класовете и излъчиха три места за най-неагресивен ученик.
А конкурса „Най-розов клас“ спечелиха 7“а“ клас.

19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история! Изминали са 144 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев - Левски! Ние, възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ  се събрахме за да покажем, че заветът, оставен от Левски е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас,  ни уважиха: г-жа  Бонева -  началник на РУО Търговище, г-жа  Атанасова-старши експерт  ОНГО, г-н Николов - председател на Обществения  комитет „В. Левски“, Румен Георгиев - заместник-кмет на община Опака, Йордан Кънев - член на Обществения съвет, бивши учители, ученици и родители.
В литературно – музикалната програма,   посветена на Апостола, участваха: ученици  от 4 клас с ръководители Красимира Христова, Шермин Ахмедова и Илияна Владимирова с рецитал за Васил Левски и песните „Аз съм българче“ и „Вятър ечи“ , „Като две капки вода- възрожденци“ - специално издание с участието на 6 клас с ръководител Румяна Неделчева и с подкрепата на Младен Пенев и Десислава Петрова. Най-малките ученици от 1 клас изпълниха песните „Знамето ни е трицветно“, „Хопни ми, тропни ми“ с ръководители Даниела Славова и Милена Тодорова. Второкласниците  с ръководител Дора Пенева представиха песента „Дена“, Песен-танц „Изгряла е месечинка“ с ръководители Румянка Русева и Марияна Илиева изпълниха  ученици от 3 клас. Празничният концерт завърши с песента „Йовано, Йованке“  в изпълнение на всички участници и под ръководството на учителя по музика Ергун Али.

Благотворителна акция за Хитрино
в СУ „В. Левски“- гр. Опака
Ако можех да имам едно 
магазинче със две полички,
бих продавал … познайте какво?

- Надежда! Надежда за всички.
А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда
.
В СУ „ В. Левски “- гр. Опака на 15. 12. 2016 г. се проведе благотворителна акция. Tя бе организирана от Ученическия съвет, със съдействието на родителите и  училищното ръководство. Ученици от 5 до 12  клас не останаха безразлични към трагедията и дариха пакетирани хранителни продукти за пострадалото население в село Хитрино. Събраните пакетирани хранителни продукти се пакетираха и предадоха на специална комисия, за да достигнат до пострадалите.

На 1 декември в СУ ,,Васил Левски‘‘ гр. Опака се проведе СПИН кампания  под мотото ,,Бъди разумен!“. За отбелязване на деня се подготви кът в училище със здравно – образователни материали и табла. Ученици, членове на  Ученическия състав от Гимназиален етап, раздаваха здравно-образователни материали, презервативи и червени лентички на учениците и учителите. В часа на класа ученици от Прогимназиален ‚ Гимназиален етап изгледаха филма „Ти гониш“, презентация за СПИН и проведоха здравна беседа.

Традицията продължаваЗа поредна година ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ гр. Опака организираха и отбелязаха Деня на Европа с Ден на самоуправлението. С помощта на своите учители учениците се подготвиха да ги  заменят в часовете по всеки предмет. Сами учениците си избраха Директор, пом. директор, библиотекар, ЗАС и педагогически съветник. С голям ентусиазъм и вълнение всички активно участваха в подготовката и реализацията на тази инициатива. Много отговорно изпълниха своите нови функции. Този ден даде възможност на учениците да се докоснат до труда  и отговорностите на своите учители и  да оценят техния труд. Много положителни емоции, много преживявания изпълниха този ден, но и много житейски уроци научиха всички. Учениците – учители демонстрираха много техники и нестандартни  методи на преподаване в часовете.  Учители и ученици съпреживяха новите си роли и оцениха труда на всеки от тях.

На 20април 2016 година се проведе празник на буквите в СОУ”Васил Левски”град Опака. Учениците демонстрираха знания, пяха песни, рецитираха стихове. На празника присъстваха родители и гости. Родителите подариха на децата книжки с приказки.

Празникът на СОУ „Васил Левски” град Опака
19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история!
Изминали са 143 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев - Левски!
Плаче Родината – майката, която трябва да откъсне от сърцето си най-верния, най-скъпия син, който не пожали ни сили, ни младост, ни живот!
Днес, от дистанцията на времето, ние възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ, сме се събрали за да покажем, че заветът, оставен от Левски, е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас, ни уважиха г-жа Дарина Димитрова – Началник на Регионален инспекторат по образованието, град Търговище, г-н Веселин Николов – Председател на Обществен комитет „Васил Левски” гр. Търговище, г-н Милчо Русев – Зам. кмет на община Опака. Всички официални гости поднесоха своите приветствия и поздравителни адреси.

Апостоле мой – свят Апостол на правдата свята,
съдбовно насъщен, по-нужен от хляб и вода,
научи ме ти да прозра същността на борбата
и истинността във изстраданата свобода.

Целувам земята под твоите стъпки -  жарава,
и твоята смърт и безсмъртие в мене горят.
Горят! И през здрача на времето пресътворяват.
В душата ми неподозирано по-умен свят!

Целувам земята, запомнила твоите стъпки
и зреят надежди, а болката вие във мен.
Бунтовната клетва събужда във пулса ни тръпки,
предателски шиба лицето ми вятър студен.

И тръгвам, загърнал плещите си във ямурлука,
със който премина ти невероятния път –
през зимата да съживяваш звука на капчука,
заспалите въглени в Българско да запламтят.

Родителите, учениците и гостите се насладиха на богатата литературно-музикална програма с участието на талантливите възпитаници на нашето училище.

Националната седмица на четенето  в  СОУ „Васил Левски“ град Опака премина емоционално и вълнуващо. В съответствие с изготвения оперативен план, началото се постави с радиопредаване. Бяха предвидени и се осъществиха редица дейности като организиране на кътове с книги, предоставени от учениците, конкурси, четения.
Малките момичета и момчета от ІІ, ІІІ и ІV клас гостуваха на своите Големи приятели  от прогимназиалния курс на СОУ „Васил Левски“, за да им прочетат  любимите си литературни произведения.
Учениците проявиха изключителен интерес към конкурсите за най-добър четец, най-добър разказвач и за най-грамотен. В пети клас най-добър четец се оказа Фиген Айдънова Арифова, в VІ клас – Иляйда Илханова Идаетова, в VІІ клас – Арзу Руждиева Ремзиева.
В конкурса за най-добър разказвач се класираха Айджан Илмазова Айдънова от VІ“а“,Анелия Диянова Енчева от VІІ клас и Ивана Драгомирова Веселинова от Х клас.
В състезанието за най-грамотен ученик се отличиха Дилек Мюджелова Мехмедова (VІ“а“ кл.)от прогимназиален етап и Павел Пламенов Бобев (ІХ кл.) -  от гимназиален етап.
Отличилите се ученици бяха наградени с грамоти от Директора на училището г-н Борислав Борисов.

СОУ „Васил Левски” град Опака

отново с участник в Националната олимпиада по Гражданско образование

    За четвърта поредна година училището ни се представя достойно с участие в Националната олимпиада по Гражданско образование. Ивана Драгомирова Веселинова от IX клас  беше допусната до национална защита в трета възрастова група с проект по Гражданско образование на тема „И ний сме дали нещо на света”. От 08 до 10.05. 2015 г. в град Шумен се проведе националния кръг на олимпиадата. От четиридесет допуснати проекта, нашият проект с 86 точки достойно зае 17 място.  В двата кръга на олимпиадата – писане на казус и защита на проект, Ивана събра 240,5 точки в оспорваната надпревара. Да можеш да заявиш и защитиш гражданската си позиция в този труден живот се иска смелост и убедителни аргументи, желание за промяна и последователност в отстояване на своята кауза – все качества, които нашето училище се стреми да изгражда сред подрастващите. А признанието на журито на такъв висок форум е още едно доказателство за много добрата работа ученици и учители в СОУ Опака.

Празник на буквите в СОУ „В. Левски” гр. Опака
Първокласниците от СОУ „В Левски”  гр. Опака имаха празник – празник на грамотността и книжнината. Станалият традиция Празник на буквите, се превърна в спектакъл с много положителни емоции и вълнение. Децата доказаха на мързеливото дете и на цар Мързелан, че да си грамотен е много важно и отговорно. Тържеството завърши с голяма изненада – торта, с която празничното настроение беше пълно.

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

в СОУ „Васил Левски” гр. Опака

1-ви декември ученици и учители от СОУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ се включиха в кампанията, посветена на Световния ден за борба срещу СПИН.
Всички ученици имаха възможността да изгледат тематичен филм на тема: „КАТО НАСЪН“, предоставен от РЗИ- Търговище. Голяма част от учениците  получиха брошури, а по-големите  и презервативи от свои съученици. Също така от РЗИ- Търговище, осигуриха и безплатно и анонимно изследване на учениците за ХИВ/СПИН.
1 декември се отбелязва като Световен ден за борба срещу СПИН от 1988 г.Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка.Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.  Червеният цвят на панделката едновременно символизира:
любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването;
кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН;
яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение.
Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено  и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

На 11.11.2014 г. се проведе крос, посветен на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП с учениците от начален етап. Учениците участваха активно и с голямо желание. Победителите получиха награди за проявеното усърдие и бързина в бягането.

На 30.05.2014 год. се проведоха годишни утра във втори, трети и четвърти клас. Всички ученици приключиха успешно учебната година. Пред родителите изнесоха кратка литературно – музикална програма и отличниците получиха грамоти от ръководството на училището.

Годишно утро в първи клас на СОУ „Васил Левски” град Опака

     На 20.05.2014 г. първокласниците завършиха учебната година. Учениците бяха разделени на два отбора. Отговаряха на въпроси по бълг. език и литература, математика и роден край. Победителите получиха грамоти. На утрото присъстваха родителите, които останаха много доволни от знанията, които показаха техните деца. Тържеството завърши с раздаването на свидетелствата от директора на училището, който поздрави децата.

Социално-педагогически практикум на тема
„Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”

   Традиция стана в СОУ „Васил Левски” град Опака Методическото обединение на класните ръководители да акцентира в своята дейност на работата с родителите чрез организиране на социално-педагогически практикуми. В началото на месец май по инициатива на колегията на класните ръководители с участието на ученици и родители се проведе практикум на тема Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”. Практикумът започна с интересна и полезна презентазия за ролята на класния ръководител в отношенията с родителите и учениците. След това участниците се разделиха на три групи на случаен принцип. Оформиха се три екипа-родители, ученици и класни ръководители. Всеки екип получи казус и експертен лист и помощни материали. След много емоции, оживление и старание представител на всяка група представи своята позиция – решението на казуса от своята гледна точка. Въпреки различията в решението на казуса, това което обединява всички е доброто на нашите деца. Целта на практикума беше постигната – научихме се да бъдем по-полезни и да вземаме заедно правилни решения в името на децата ни.

Ученическа конференция, 2014 г.
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

    За шеста поредна година учениците от ХІ клас на Средно общообразователно училище „Васил Левски” град Опака организираха и проведоха с голям ентусиазъм станалата вече традиция Ученическа конференция. Конференцията е посветена на патрона на нашето училище Васил Левски. Целта на конференцията е всяка година учениците от ХІ клас да представят нови, неизвестни от учебниците по история факти за живота и дейността на Апостола. Подготовката започва от месец ноември под ръководството на учителя по история и цивилизация Румяна Неделчева. Класът се разделя на групи и заедно се избират темите, по които ще се подготвят доклади и мултимедийни продукти. След няколко месечна работа учениците с покани избират от всички класове приятели на историята, гости от гр. Търговище в лицето на господин Веселин Николов, председател на обществения комитет „Васил Левски”, родители, общественици. Конференцията тази година представи темите:
- «Събуди ни Левски, в едно с твоя портрет, нужен ни е и твоя декрет!»
- «В свободна България има място за всинца ни»
- «В дните преди залавянето»
- «Шифърът на Апостола в ученическата етика»
Изнесените доклади и презентации предизвикаха голям интерес в присъстващите. А целта беше постигната. Всички в залата си тръгнаха обогатени с нови факти за живота и дейността на Васил Левски.

На 26.02.2014г. методическото обединение ,,Класни ръководители” в СОУ  „Васил Левски”, гр.Опака проведе поредната си сбирка-лектория на тема - , „Ролята на класния ръководител за сплотяване на класния колектив”.
В началото беше представена презентация ,,Класният ръководител-лидер и мениджър...”
Работата продължи с материал за психологическия климат в класа и какви могат да бъдат ролите в един колектив. Материалът беше поднесен интересно от г-жа Марчева -класен ръководител на 5а клас, която сподели и своя опит за работата си.
Г-н Пенев, класен ръководител на 12 клас, също сподели своя опит и препоръча на колегите класни ръководители добра практика за сплотяване на класния колектив.
Сбирката завърши с психогеометричен тест, който всеки класен р-л може да направи в класа си.

На 26. 02.2014г. учениците от I, II, III и IV клас изучаващи СИП Предприемачество организираха дарителска кампания по случай Първи март. Те изработиха автентични и оригинални мартенички и нарисуваха красиви картички с пожелания за здраве, късмет и дълголетие, които дариха на „Дом за стари хора” в село Гърчиново. С този си жест малките предприемачи показаха наученото по темата за дарителството и с голям ентусиазъм изпратиха своите детски усмивки на възрастните хора.

На 12.12.2013 год. в СОУ „Васил Левски”, гр. Опака се проведе традиционният Коледен турнир по шахмат с организатори С. Ахмедов и Д. Добрев. В състезанието се включиха юноши от  VIII- XII клас, девойки от VIII- XII клас и момчета от V- VII клас.
Турнира се проведе по системата на елиминиране. Получиха се завързани партии, удоволствие беше да се гледат тези умни и креативни ученици. След изиграването на партиите се откроиха и призьорите:

Момчета V-VІІ клас:
1 място – Евгени Добромиров Стоев – VІІ клас
2 място – Виктор Венциславов Великов – VІІ клас
3 място – Мехрин Юкселов Хамбарлиев – V клас

Юноши VІІІ  - ХІІ клас
1 място – Сервет Сейханов Сабриев – Х клас
2 място – Юнал Юмеров Османов - ХІ клас
3 място – Денислав Ивайлов Иванов – VІІІ клас

Девойки VІІІ  - ХІІ клас
1 място – Айсун Билялова Есманова – ХІ клас
2 място – Ивана Драгомирова Веселинова - VІІІ клас
3 място – Мерлин Михайлова Господинова – Х клас

Животът е безценен

Учениците от клуб „Здраве” и ученическия съвет към СОУ „Васил Левски” изработиха табла на теми „ 1 Декември - Световен ден за борба със СПИН”,  под мотото „Животът е безценен”. Децата се включиха в акция за разпространяване на флаери, информационни листовки и лентички,  които бяха носени в знак на съпричастност във връзка със Световния ден за борба срещу ХИВ/ СПИН.
Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ. През месец октомври по иниациатива на СОУ „Васил Левски” и РЗИ Търговище в училище, ученици и служители имаха възможност да се изследват безплатно за вируса СПИН.

 

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СОУ “Васил Левски” гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет изработиха табло - „Урок по толерантност” и брошури съдържащи информация по повода. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.
В инициативата  се включиха и учениците от  IX клас. Те изработиха табла на теми: „Нашите права” и „Задълженията на учениците”.

На 14 ноември 2013г., учениците от СОУ “Васил Левски” в  Опака отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортните произшествия.
На среща с полицаи от Районното управление гр. Попово, учениците от V, VI и VII клас бяха запознати с безопасното движение на пътя и активно се включиха в инициативата, като раздаваха брошури в които е отбелязана актуална информация за жертвите загинали в  ПТП и полезни съвети за всички участници в движението.
Заедно, с повече воля и упоритост, ще обединим усилията си и от възпоменание на жертвите да пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението, и направим нашите пътища по-безопасни за всички!

Списание „Природа”

Седмицата от 11.11.2013г. до 15.11.2013г. в СОУ ”Васил Левски” гр. Опака е посветена на честването на 120години от издаването на списание „Природа”. В училище се организира изложба в сградите на начален и на прогимназиален и гимназиален етап на тема”Природа”. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап в понеделник в часа на класа изгледаха презентации, изготвени от тях на теми: ”120 години - списание Природа”, „Технологиите - за или против природата” и „Природа и устойчиво развитие”. В начален етап се изнесоха беседи от класните ръководители: ”Природата на България. Как да я опазим?” С проведените дейности се насочи вниманието на учениците към природата и проблемите на нейното опазване.

Честване деня на народните будители в СОУ „В. Левски” гр. Опака

На  31.10.2013 год., децата от начален етап на СОУ „В. Левски” гр. Опака отбелязаха празника на народните будители. Във всеки клас бе проведен час на класа, посветен на будителите. След този час, децата направиха изложба от рисунки. Четвъртокласниците изнесоха радиопредаване, с което запознаха по-малките си приятели с живота и делото на будителите, а в часа по информационни технологии, потърсиха в Интернет снимки и информация за българските просветители и революционери. Във фоайето на първия етаж бе оформено табло, от което всеки гост на училището би научил как децата тачат паметта на будителите. Учениците от начален етап са  любителите на спорта, затова  почетоха будителите  и с масов крос.
Честването на празника на народните будители е традиция, която напомня на учители и ученици за славното минало на България и за хората, чиято заслуга е нейното настояще.

Мероприятия по БДП, обединени в кампания ,,До училище пеша”:

На 28.10.2013 год. в часа на класа се проведе нагледна демонстрация с учениците от начален етап за безопасно преминаване по маршрутите им до училище и обратно.
На 30.10.2013 год.се проведе състезание по БДП между учениците от 3 и 4 клас под надслов ,,Аз се движа безопасно на пътя”. Участваха два отбора - ,,СВЕТОФАР” и ,,ЗЕБРА”. Състезанието протече много емоционално. Участниците бяха поздравени с песните ,,Пътни знаци” и „Регулировчик” от клуб,,Чик-чирик”. Победителите бяха наградени с грамота.
Бе обявен и конкурс за рисунка на тема ,,Безопасност на движението по пътя” за учениците от 1 до 8 клас.

Практикум на Методическото обединение на класните ръководители

в СОУ „Васил Левски” град Опака

   На 10.09.2013 г. в СОУ „Васил Левски” град Опака се проведе практикум на МО на Класните ръководители по плана за квалификация на тема „Приемане на модели за изработване на план на класния ръководител – тематичен план за часа на класа, план за родителските срещи и изготвяне на характеристика на класа”.
Г-жа Валентина Ангелова, председател на МО, запозна класните ръководители с плана на МО – неговите основни цели, основните задачи, календарния план, като постави акцент на темите за часа на класа, които могат да подпомогнат всеки колега – новопостъпил и с опит.
Практикумът продължи с презентация по темата, представена от главния учител г-жа Румяна Борисова. На класните ръководители бяха предоставени за разглеждане и обсъждане три различни варианта за план за часа на класа и родителските срещи за трите етапа в средното образование.
На практикума присъства и ръководството на училището, Директорът г-н Борислав Борисов приветства новоназначените класни ръководители, поздрави  колегията и им пожела успехи през Новата учебна година

ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

      По традиция в нашето училище за пореден път Денят на Европа беше отбелязан с инициативи и мероприятия, организирани от  учениците с помощта на учителите. Ден на Европа, Ден на победата, но и Ден на ученическото самоуправление. На специално място върху постер бяха поставени имената на учениците-учители, ръководството –Директор, пом. директор, ЗАС, Домакин. С голямо желание и старание нашите ученици направиха организацията на този ден. Учениците влязоха в ролята на  своите учители и разнообразиха ученическия живот. Ролята на Директор беше поверена на амбициозната и инициативна дванадасетокласничка Дебора Иванова. След като прие щафетата от г-н Борисов, Дебора Иванова посети учебните часове в ХІ и ХІІ клас, запозна се с работата на директора на училището и подготовката на училището за НВО и ДЗИ. Всички ученици-учители се справиха много добре с новите си роли и отговорно заместиха своите учители в учебно-възпитателния процес. През целият ден по ученическото радио звуча музика на държавите –членки на ЕС, подбрана от учениците.  

   

УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

За пети пореден път учениците от СОУ „Васил Левски” град Опака съвместно с Обществения комитет Васил Левски град Търговище  проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили”.
Вече станала традиция, конференцията  организирана от учениците от ХІ клас под ръководството на главния учител по история и цивилизация Румяна Неделчева представи на вниманието на присъстващите  „другия” поглед към живота и делото на Васил Левски. Този велик българин, неподвластен на времето, несъизмерим с никого, за пореден път вдъхнови учениците да потърсят неоткрити истини, легенди, факти от неговия живот. Разделени в  пет групи, единадесетокласниците проучиха, описаха и представиха своите разработки за Символите и вещите на Апостола, Среща с рода на Левски, Идейния свят  и Европейските измерения на Васил Левски, Левски през погледа на художника. Гости на Ученическата конференция бяха  професор,  доктор на историческите науки Иван Стоянов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Светлана Аврамова-главен уредник отдел Нова и Най-нова история на Регионалния исторически музей град Търговище, г-н Веселин Николов- председател на Обществения комитет „Васил Левски” град Търговище,  учители, родители, ученици, представители на медиите. „Урок по патриотизъм” можем да наречем изказването на професор Иван Стоянов, който представи пред аудиторията своята книга „Европейските измерения на Васил Левски”. Директорът на училището г-н Борислав  Борисов връчи на учениците сертификати и предметни награди, а г-н Веселин Николов подари на всички участници юбилейни материали за Васил Левски.
Така за пореден път и тази година нашите ученици всички заедно със „задружни сили” обогатиха знанията си за патрона на нашето училище Васил Левски.

Дни на отворените врати Коменски – eTwinning
в периода 25 март – 25 април 2013 година
„Отворени врати-Живей природосъобразно!”

Да подпомогнем израстването на детето с
неговите развиващи се сили- означава да
направим детството му радостно,
увлекателно, емоционално наситено”.

Ш. А. Амонашвили

          СОУ „Васил Левски” град Опака е училище с традиции и история. Наследник е на 160 години просветно дело в Опака. В малкото ни градче единственото място на изяви, постижения, новаторство и реализиране на мечтите на децата е училището. Колективът на училището работи последователно и целенасочено в посока превръщане на училището в онова място, в което   “Училището трябва да бъде най-прекрасното място във всеки град и село - толкова красиво, че непослушните деца трябва да бъдат наказвани със забрана да ходят на училище на следващият ден.“ Оскар Уайлд
Малкото населено място, каквото е нашето градче не дава големи възможности за участие в проекти, но всички ние  имаме желание, имаме какво да покажем, да разкажем за нашите делници и празници в любимото училище.
По призива на Центъра за развитие на човешките ресурси, ние избрахме ден, който посветихме на програмата. Не е случаен нашият избор – посветихме Деня на отворените врати и на Деня на Земята. Организираните ателиета дадоха възможност учениците да се научат да извършват някои дейности от ежедневието природосъобразно. Мотото на Отворените врати беше „Живей природосъобразно!”.

За медиатори на Ателиетата  поканихме родители, бивши ученици, изявени в професията, общественици. Дългогодишният опит на родителите, учениците приеха чрез активното си участие в Ателиетата. В тях имаха възможност да усвоят опита на по-възрастните за здравословен начин на живот. В това забързано ежедневие, когато използваме  «химията» навсяка крачка, учениците разбраха, че не е трудно да се доверят и използват рецептите на баба. Увериха се, че трябва да се използват даровете на природата, а чрез багрите на природата  могат да направят цветно своето ежедневие.
Събрахме съмишленици – учители и ученици, с които да организираме Деня на отворените врати. Поставихме постер, на който обяснихме нашата идея, обявихме Програмата за деня. Избрахме първият етаж от нашето училище да бъде нашият прозорец към света на Отворените врати  на Европа. Така дадохме възможност на нашите ученици  да организират в хармония със своето   виждане  живот-природосъобразен. Нашите Ателиета дадоха на децата  творческа свобода да представят в тях своите фантазии,  дадоха свобода на нашето, на родителите  и това на децата творческо въображение. 

     Разделени в пет Ателиета, с помощта на медиатори учениците показаха умения, ентусиазъм и много емоция в интересните и нестандартни методи на работа в ателиетата. Първото ателие –„Моята великденска трапеза” помогна да се научат да месят и декорират великденски погачи с природосъобразни продукти –брашно, вода, квас, сол. С голям ентусиазъм децата, целите в брашно  се научиха да месят, декорират великденските погачи. Надпреварата продължи и при изпичането на погачите. Готови за изложбата малките хлебари останаха много доволни от насоките на своя медиатор Мирослав Енчев, бивш възпитаник на нашето училище, готвач, хлебар.   Ателиета „Шарени яйца” и „Багрите на природата” боядисваха яйца и вълна с естествени багрила-лук, коприва, липа,равнец, моркови и др. Впечетлени от чудесата на природата участниците усвоиха тънкостите на природните багрила, запазени през вековете, показани от г-жа Валентина Иванова, общественик-художник в нашето градче. Чудесата на природата впечетлиха нашите деца. В ателие „Сръчни ръце” ученици от едноименния клуб демонстрираха умения да плетат на една кука, да изработват сувенири, пана под ръководството на г-жа Т. Иванова и в присъствието на своите баби. Великденските плетива-зайчета, кошнички излезли от сръчните им ръчички очароваха всички. А шивашкото ателие за дрехи от отпадни материали предизвика истинска сензация с уникалните тоалети, аксесоари и модното дефиле с тях.

 Много емоция, желание за изява показаха на следващия ден участниците в ателиетата, като подготвиха Великденска изложба-базар, където изложиха изработените предмети, погачи, яйца от работата в ателиетата. В инициативата „Отворени врати-Живей природосъобразно!” всички заедно-учители, ученици, родители отбелязаха  „Деня на Отворените врати” в нашето училище.  Така този ден показа идеите, въображението и другия поглед на нашите ученици по еко-тематика, съчетана с история, традиции, приемственост, култура и диалог между поколенията. Идеята на Коменски/eTwinning показа личностното израстване на учениците ни, видимите резултати,  които демонстрираха на изложбата-базар.

Празник на математиката в СОУ "Васил Левски"

На 25.03.2013 год. се проведе празник на математиката с учениците от начален етап. В състезанието взеха участие ученици от 1, 2 и 3 клас. Началото бе поставено със стихотворения и песни за математиката. След това участниците се разделиха в два отбора – Левски и ЦСКА. Учениците решаваха задачи в 3 кръга, като след всеки кръг журито оценяваше бързината и верността на задачите. Работата бе екипна. Състезанието протече много емоционално и напрегнато за състезателите и феновете на двата отбора. Докато журито обработваше резултатите, се проведе игра с публиката. Крайният резултат бе победа за отбора на ЦСКА с 58 на 53 . Участниците бяха наградени.

Награда от конкурса "С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА"

В Националния дворец на децата - София беше открита изложбата-конкурс за детска рисунка с международно участие „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с партньорството на Националния дворец на децата.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откри изложбата и поздрави спечелилите призови места в заключителния етап на конкурса, провеждан под егидата на Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа и оценен като „добра практика” от мисия OSART на Международната атомна агенция МAAE.
В конкурса, в който се състезаваха общо 900 творби на деца от България, Индонезия, Латвия и Хонг Конг/Китай/, област Търговище спечели най-много награди в различните категории.  Айсун Ахмедова/15г./ от СОУ ”В.Левски” в Опака зае второ място във възрастова група 14-18 г., получи плакaт, грамота и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".Училището се гордее с постигнатите резултати и пожелава на всички свои ученици да се включват активно в конкурсите, да печелят призови места и да реализират мечтите си.

Викторина „Европа-България”

СОУ „Васил Левски” град Опака и читалище „Пробуда” организираха и проведоха седмица „Европа-България”, като отговор на писмото на областния управител Митко Стайков за организиране от 1 до 7.12.2012 в Търговищка област  седмица „Европа-България”. Във обявената викторина участваха три отбора от ученици, родители и общественици. С много ентусиазъм всички приеха идеята, включиха се и се представиха достойно. На 5.12.2012 год. в пленарната зала на читалището трите отбора пребориха сили в знанията си за ЕС, пътя на България към ЕС, символите на ЕС. Викторината започна с презентация, подготвена от участници в клуб „С компютъра мога”, които работят по европейския проект УСПЕХ на тема „Моят град”. Така от малкото градче ние тръгнахме към ЕС и петгодишното членство на България. Викторина включваше четири кръга. В първи кръг участниците отговаряха на въпроси от историята на ЕС, във втори кръг отговаряха на въпроси от пътя на България към ЕС. Трети кръг изправи отборите пред символите на Европа. В четвърти кръг – практическа задача - върху картата на Европа, отборите трябваше да поставят флаговете на държавите – членки на ЕС. Много емоции, напрежение, борба да покажат какво са научили и да спечелят показаха нашите ученици. След оспорван четвърти кръг журито обяви отбора на учениците да победител във викторината „Европа-България”. Участниците получиха Диплом за участие във викторината и флашки, осигурени от областния управител..
В края на мероприятието публиката наблюдава презентация „Европа-България” изработена от Сабри Ахмедов от ХІ клас, стипендиант на Фондация „Комунитас”.
Всички – публика, участници, гости, родители и ученици обогатиха своите знания  за Европейския съюз и петгодишното членство на България.

     

В СОУ "Васил Левски" се организира конкурс "Подай ръка-бъди толерантен".
В конкурса взеха участие ученици от I до XII клас.
В начален етап децата работиха в екипи с класните си ръководители и подготвиха табла. От V до XII клас учениците подготвиха презентации.
Победителите бяха наградени с грамоти и материални награди.
I място - III клас и VI клас
II място - IVб клас и V клас
III място - IVа клас

Кампания „До училище обратно”
На 29.!0.2012 г се проведе тренинг с ученици от І до ІV клас за безопасно преминаване по пътното платно под ръководството на Антонета Иванова.

 

   На 24.Х.2012 година Се проведе състезание по теглене на въже и щафетни игри с учениците от Начален етап по случай   1 ноември – Деня на народните будители.
Участваха ученици от първи до четвърти клас. Състезанието протече много емоционално. Учениците участваха активно с голямо желание в състезанието.

Документи

Бюджет

За контакти