Мероприятия

Начало

Обяви и съобщения

История

Колектив

Прием

Месеци

Вестникът

Спортни успехи

Екскурзии

Проекти

 

 

14 февруари - Свети Валентин
Моята любов
Моята любов е като океана,
той слиза толкова надълбоко.
Моята любов е като роза,
чиято красота искаш да запазиш.

Моята любов е като река,
тя никога няма да свърши.
Моята любов е като гълъб,
с красиво съобщение всеки ден.

Моята любов е като песен,
тя продължава во веки.
Моята любов е като затворник,
доброволна на твоето сърце.

На 14 февруари милиони хора по света честват празника на влюбените - Свети Валентин. На този ден влюбените изразяват любовта си един към друг. По инициатива на училищния ученически съвет във фоайето на СУ “В. Левски“ – Опака бяха поставени тематични табла и кутия за валентинки, в която учениците имаха възможност да пуснат своите любовни послания. А самият  Купидон се погрижи за раздаването на посланията, валентинки с послания за любов, уважение и разбирателство.
За доброто празнично настроение се погрижиха седмокласниците с радиопредаване и озвучаване на известни любовни песни по радиоуредбата. Всички ученици се обединиха около това, че любовта не означава само физическа близост между двама души, а отношенията на уважение, доверие и приемане на другия.

Школата по ИТ   при СУ „Васил Левски” - ДАРЯВА!
Месец декември вдъхнови школата, накара ни да бъдем по-добри!

Декември е най-уютният и най-светлият месец в годината!
Заедно да превърнем приказките в реалност, да сбъднем мечтите си!
Декември е месец на чудеса и на надежди! Нека коледното чудо влезе във всеки дом, за здраве и благополучие!
Последният месец от годината е вече тук. Ние го обичаме, не само защото това е месецът на най-семейните празници, но и защото е най-незабравимият и най-вълнуващ месец.
И все пак фактът, че Коледа е семеен празник, а има ужасно много деца без семейства и родители, които да ги зарадват с коледен подарък, кара много състрадателни хора да помогнат с каквото могат, така че да подарят щастие и надежда на сирачетата.

През декември излезе от печат и нашият първи брой за годината на вестник „Букет”. Спонтанно възникна идеята в школата, благотворително да разпространим вестника.

Благодарим на ръководството на училището за качествения печат на изданието!
На 21.12. 2017г. гражданите на град Опака изкупиха първия тираж от двадесет вестника, събраните средства възлизат на 40 лева.
А на следващия ден посетихме г-н Лютви Реянов – Кмет на община Опака. В знак на съпричастност школата получи 100 лева.
Получихме стабилна подкрепа в нашето начинание и от г-н Красимир Кулев -Кооперация „Прогрес 94”, дари 60 лева.
Събраната сума от акцията е 200 лева. БЛАГОДАРИМ!
На 10.01.2018г. учениците от школата, заедно с г-н Борисов връчиха даренията на двама ученици от СУ „Васил Левски”, които се нуждаят от финансова помощ.
Деца помагат на деца!

Пелагия Трифонова
Ръководител на Школа по ИТ

Новогодишно тържество в начален етап на СУ „В. Левски“ гр. Опака

Малките ученици от начален етап на СУ „В. Левски” гр. Опака посрещнаха с песни коледарите, а след тях и Дядо Коледа.  Имаше и подаръци за всички. Наградени бяха класовете, които най- добре са украсили класната си стая, както и тези, които са аранжирали най-оригинална елха. Тържеството продължи с  весела дискотека.

Национална седмица на четенето
В СУ „В. Левски“  гр. Опака  се проведоха различни мероприятия, свързани с Националната седмица на четенето. Седмицата стартира с изработване на тематично табло и  радиопредаване. Посещението на любими приказни герои в начален етап внесе положителни емоции.  В гимназиален и прогимназиален етап по време на часовете по български език и литература се проведоха състезания за най-добър четец, за най-добър разказвач и състезание по правопис. Учениците участваха с желание, ентусиазъм и се представиха отлично.
През Националната седмица на четенето стартира дарителска кампания за обогатяване на училищния библиотечен фонд. Ученици от 12 клас проведоха работа на „терен“- „Опака чете“ -  четене на произведения от публични личности.
Седмицата беше закрита с рубриката „Опака чете“, с която се представиха записите от четене на литературни произведения. Директорът на училището г-н Борисов награди победителите от проведените конкурси.

1 декември – Световен ден за борба със СПИН
По традиция учениците от  СУ “Васил Левски” гр. Опака отбелязаха 1 декември – Световен ден за борба със СПИН, като се включиха активно в Националната АНТИСПИН кампания, чието мото през 2017г. е „Моето здраве е мое право”. Акцията се проведе по инициатива на учениците от клуб „Здраве“ и Ученическия съвет, които изработиха информационни табла, брошури,  раздаваха презервативи и червени лентички, които са израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ, и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.
На 04.12.217г. екип от РЗИ - Търговище ще проведе анонимно и безплатно изследване за СПИН и здравно-образователна лекция, относно начина за заразяване и предпазване от СПИН и сексуално предавани инфекции.

21 ноември – Ден на християнското семейство 
На 21 ноември православната църква отбелязва празника Въведение Богородично, а в българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство. Този светъл ден беше отбелязан подобаващо в СУ „В. Васил“ гр. Опака. Денят започна с кратко радиопредаване, в което учениците от VІ клас припомниха какъв е този празник, защо се почита и тачи от всички християни. Организира се изложба с рисунки „Моето семейство“ от V и VI клас, а ученици от начален етап изработиха картички „Обичам те, мое семейство“. Специално табло изработиха седмокласниците, с което припомниха стари библейски истини за любов, доброта и съпричастие, така необходими в трудното и напрегнато време, в което живеем.
 Учениците стигнаха до извода, че семейното огнище трябва да сe подклажда с огъня на търпението, обичта и вярата, да не забравяме нравствените ценности и устои, които са ни съхранили през вековете като народ.

16 ноември - Международен ден на толерантността

По повод 16 ноември- Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СУ “Васил Левски”  гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет, подготвиха  радиопредаване и  изработиха таблa  „Светът е различен”. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.  Всички   участваха с ентусиазъм в конкурса  за  рисунка, карикатура или мултимедийна презентация на тема „Да бъдем толерантни!”. А победители в конкурса  за табло са:
I място - VIII клас, II място - VI клас, III място - V клас;
за рисунка са: I място- Айджан Илмазова от VIII клас
II място- Дилек Мехмедова от VIII клас
III място- Ревасие Кадирова от VIII клас
След проведените мероприятия учениците стигнаха до извода, че толерантност – това е хармония в многообразието; толерантност – това е добродетел, която прави възможно достигането на мира и способства за замяната на културата на войната с културата на мира.

1 ноември - Ден на народните будители
1 ноември е общобългарски празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители на възраждащия се национален дух, стремеж към образование и книжовност.
По традиция в СУ ,,Васил Левски“ - Опака  се проведе радиопрeдаване и   лекоатлетически крос в чест на Деня на народните будители, в което участваха всички ученици. В дните преди празника, учениците беседваха в часа на класа, бягаха в чест на будителите. Всичко това подготви емоционалното възприемане на стиховете и възторжените думи от радиопредаването.  Необичайни за малките палавници бяха тишината и вниманието, с които слушаха думите от рецитала -  показател за събуден интерес към делото на будителите. В паметта на децата ще останат завинаги стиховете:
„ Да се знае, да се помни,
че България е жива!
На будителите скромни,
българинът китка свива!“
Учениците от начален етап също взеха участие в кроса. След пробягване на  определеното разстояние, бяха определени победителите. Първите трима  при момичетата и при момчетата бяха наградени с грамоти. 
Най-бързи при четвъртокласниците бяха Орай  Османов и Наз Ниязиева.
При третокласниците призовите места завоюваха Илиян Диянов и Бусе Бейсимова. Победителите от II клас са Емре Нурай и Еда Шемсиева.
В инициативата се включиха и най-малките. При първокласниците победители са Сертач Шенхаев и Ечрин Демирташ.  
Въпреки лошото време,  ученици  се справиха отлично като проявиха завиден спортен дух и издръжливост. Участниците бяха разпределени в различни категории  и всички получиха грамоти от директора на училището - Борислав Борисов.

На 06.10.2017г. в СУ,, Васил Левски” се отбеляза Международния ден на усмивката. Денят е посветен на доброто настроение и добрите дела  и  премина под мотото: "Направи добро. Помогни на някого да се усмихне". Това е ден, в който всеки трябва да  се усмихва и да дарява усмивки на околните. Във връзка с инициативата учениците от V клас под ръководството на г-жа Рефие Ахмедова изненадаха всички ученици, учители и служители в СУ “Васил Левски” като изработиха емотиконки - символ на усмивката и закичиха с тях всички. Учениците от начален етап и петокласниците изработиха тематични табла за деня на усмивката. Учениците от V клас зарадваха всички ученици от Начален етап като им подариха пъстроцветни балони.

СУ ,,Васил Левски“ гр. Опака се включи в инициативата - ,,Да изчистим България заедно“.
Възпитаниците  на СУ ,,Васил Левски“ показаха своята гражданска отговорност към опазване на
природата. С голям ентусиазъм почистиха около своите домове.
Всички знаем, че с малката стъпка започва голямото пътешествие. С малко усилие от всеки от
нас, родината ни става по-красива и по-чиста.

Накрая на почистването бяха събрани отпадъци, шума и съчки.

D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21641213_1746083112354346_1544104475_n.jpg D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21641288_1879431352375504_790218034_n.jpg D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21769729_1975707669310195_1292030218_n.jpg

D:\папки на всеки учител\Р. Ахмедова\Рефи\21767560_488324814879613_1775379020_n.jpg

Годишни утра в начален етап

Неусетно дойде краят на учебната година. Изкачихме още едно стъпало по стръмната стълбица на знанието.
На 01.06.2017г. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха годишни утра на учениците от I до IV клас. Ежедневието ни бе изпълнено с учение и труд, с радост и смях, понякога с тревоги и трудности. Уроците развиваха, каляваха, изпитваха възможностите на всеки ученик. След положения през учебната година труд, децата показаха своите знания и умения. Пяха, рецитираха, танцуваха и драматизираха.    Гости на тържествата бяха родителите и директорът на училището г-н Б. Борисов, който връчи свидетелствата и грамотите на отличниците.
Емоционална раздяла на четвъртокласниците бе изключително трогателна и сърдечна,  ученици и родители благодариха на своите учители за грижите и положения труд. 
И нека всички заедно да извикаме: „Хей, ваканция, здравей!”

1 юни - Ден на детето в СУ ,, В. Левски“- Опака
"Има три неща, които възрастните могат да научат от децата: да бъдат радостни без повод, винаги да са заети с нещо и да се стремят с всички сили към това, което желаят."  

Паулу Коелю

9 май – Ден на самоуправлението
Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка на създаването на обединена Европа. На фона на опасността от трета световна война, която би погълнала цяла Европа, през 1950г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други Европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. Затова насреща на лидерите на ЕС в Милано през 1985г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.
В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление №54 на Министерския съвет от 29 март 2005г. Оттогава 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.
Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави, а в нашето училище е повод да проведем Ден на самоуправлението. Това са разпределените длъжности, които заемаха нашите ученици:
Директор – Денислав Иванов – ХI клас
Зам. директор – Мерве Мехмедова - ХI клас
ЗАС – Сенем Зунхаева - ХI клас
Домакин/библиотекар: Фунда Шемсиева - V клас и Ешим Шукриева - ХI клас
Помощен персонал:
1. Гюляй Гюнерова - VI клас
2. Гюлшен Алиева - VI клас
3. Мехмеджан Мехмедов – VIIб клас
4. Джошкун Бахтиаров - VIIа клас
Дежурни ученици – учители:
I етаж – Дерия Нихатова - Х клас
II етаж – Есил Сабриева - VIIа клас
III етаж – Джанер Ведатов - VI клас
Ученическо стълбище: Беркан Басриев - IX клас, Петек Бейсимова - VIIб клас
Учениците с голямо вълнение влязоха в ролите на директор, зам. директор, учители и помощен персонал, усетиха какво е да носиш отговорност на работното си място, разбраха че да си възрастен не е толкова лесно. Всички учители подготвиха своите уроци и с усмивка и притеснение застанаха от другата страна на бюрото. Дадоха си сметка, как трябва да се държат като ученици. С биенето на последния учебен звънец тяхната отговорност и задължения приключиха.

Апостолски урок в годината на Васил Левски
По инициатива на Средно училище „Васил Левски“ град Опака, Исторически музей град Попово, Обществен комитет „Васил Левски“ град Търговище и с подкрепата на Регионалното управление на образованието град Търговище беше организирана и успешно проведена Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. В далечната 1871 год. на 6 октомври в писмо до богат българин Васил Левски пише: „От никоя страна (за) нищо не се надяваме и никому за нищо не се молим. Всичко се състои според нас в нашите задружни сили. Против тях не може противостоя и най-силната стихия.“ Не случайно точно тази мисъл на Левски стана мото на Ученическата конференция. И с нея Левски наднича от далечината на своето време и става наш съвременник. Повече от век и половина личността и делото на Апостола стоят в центъра на вниманието на българската наука. Но Левски не е мит, той е реалност. И макар че всички знаем толкова много за него, все не е достатъчно.  Все още търсим неговите мисли за да се съизмерим с него! Това събра на едно място ученици, учители, общественици, родители, които в продължение на три часа беседваха за гения на българската свобода Васил Левски, представиха Апостола по своему, през своя поглед, доближавайки се до неговия живот и дело. В конференцията взеха участие ученици от СУ „Васил Левски“ гр. Опака, ОУ „Л. Каравелов“ гр. Попово, ПГ „Хр. Ботев“ гр. Попово,  ПГСС „Н. Пушкаров“ гр. Попово, ПГТЛП гр. Попово, Второ СУ „Проф. Н. Маринов“ гр. Търговище, ПТГ „Цар Симеон Велики“ гр. Търговище. Музеят в град Попово домакинства на ученическата конференция. В нея взеха участие 21 ученика с 15 разработки с 8 научни ръководство от техни учители. Всички получиха сертификати и грамоти от организаторите. В конференцията взе участие и известния ни историк проф. Пламен Павлов, който коментира всяка ученическа разработка и създаде допълнително една атмосфера на приятелство и непринуденост в общуването на участниците.

Накрая този вълнуващ ден приключи с посещение на Скалния манастир край с. Крепча, община Опака. Тук гостите на конференцията се докоснаха до миналото на родния край, едно малко кътче, съхранило българщината!

Румяна Неделчева – главен учител по История и цивилизация гр. Опака

Под мотото „Книгите са най-тихите и най- постоянните приятели. Те са най-достъпните и най-мъдри съветници, както и най-търпеливите учители.“,  премина седмицата, посветена на  книгата, във връзка със Световния ден на книгата - 23.04.2017 година.                                                                      В СУ „В. Левски“  седмицата бе открита с  радиопредаване за книгата. Ученическият съвет, съвместно със своя ръководител Севим Юсеинова - учител по български език и литература, изработиха проект на тема „Книгите- наши приятели“. Школа „Приятели на книгата“, заедно със своя ръководител Румяна Енчева - старши учителят  по български език и литература подредиха кът с любими книги от български и световни автори, и създадоха свои стихове.  В часовете по български език и литература се проведе петминутка, с която се акцентира  върху ползата от четенето на книги. Седмицата  бе закрита с рецитиране на любими стихотворения от съвременни поети.

„Първо сме деца, после сме различни“

По изпълнение на Националната стратегия за образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства, осъществявяне на извънкласни и извънучилищни дейности     със съдържателни елементи на интеркултурното образование – отбелязване на празници, запознаване с традициите на различните етноси, в СУ „Васил Левски“ град Опака се проведе тематично занятие на тема:
„Първо сме деца, после сме различни”.
Раждаме се на този свят, без да избираме родители, семейна среда, без да избираме страната, в която ще отраснем. Животът е едно колело, знаем къде сме днес, но не знаем къде ще бъдем утре. Но независимо къде живеем, си приличаме. Всеки един от нас носи своето име - Иво,  Хасан, Озан, Вики, Ники. Различаваме се не по езика, който говорим, не по религията, която изповядваме, а по ценностите, които имаме, и както има добри хора при едните има и при другите. И сме такова – едно сплотено, семейство в училище, с послушни или не толкова послушни момичета и момчета, които представиха своите традиции. Учениците от IV – те класове с ръководител Стелиана Петрова представиха презентация на тема „Пролетните християнски празници“, учениците от XI  клас представиха презентация „Предстоящи мюсюлмански празници и традиционни ястия“. Под ръководството на учителите Анка Марчева и Румяна Неделчева учениците от VI и XI клас подготвиха, презентираха и предоставиха за дегустация характерни за двата етноса ястия. Оказа се, че в основата и на християнската и на мюсюлманската трапеза стоят житото и оризът. Това още веднъж доказва, че първо сме еднакви, а после сме различни.

На 29 март 2017 г. в СУ “Васил Левски“ град Опака се проведе съвместно четене с родители и ученици. Бяха представени презентации с творчеството на Асен Разцветников, Дора Габе, Елисавета Багряна, Ран Босилек. Ученици и родители заедно четоха произведения от българските поети и писатели.

„Седмица на толерантността и търпението“
в СУ „Васил Левски“ - гр. Опака
В СУ „Васил Левски“ - гр. Опака  учениците се включиха с голямо желание и ентусиазъм към инициативата на РУО - Благоевград и Общинския съвет по наркотични вещества-Благоевград. Проведоха се различни мероприятия през седмицата на толерантността и търпението 20.03. - 24.03.2017г. Учениците подчертаха важността и призоваха своите съученици, учители и приятели към доброта, взаимно изслушване и уважение мнението на другите, разбирателство, толерантност. Седмицата  се отбеляза под мотото „С любов и търпение нищо не е невъзможно!“.
Изработиха се тематични табла, а във всеки кабинет  учителите написаха на дъските послание за своите учениците „Бъди толерантен!“. В часовете по изобразително изкуство учениците чрез рисунки създадоха символи на приятелството.
Чрез кутията за  предложения  се избраха за най-търпелив учител -  г-н Андрей Цонев и най-търпелив ученик  Диляра Руждиева от VI клас.
На 24.03.2017г. всеки учител отдели 3 минути в началото на часа, за да обясни необходимостта от разбирателство, търпение и уважаване мнението на другия.
В конкурса „Най-оригинален знак и послание“ достойно се класираха: нa  I мястo- VIIa клас; II място - X клас и III място - V клас.

„НИЕ ВЕЧЕ СМЕ ГРАМОТНИ“ -  ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ В ПЪРВИ КЛАС

Празници много, но най-големият празник в първи клас  е  празникът на буквите. Неусетно мина времето в изучаване на буквите и настъпи момента, в който с гордост първокласниците  да заявят “Мога да чета и пиша“. Буквара е златното ключе към знанието. Разделяме се с него без тъга, защото поемаме Читанката и  дългия път на познанието. 
Гостите на тържеството бяха въведени в Царството на буквите с много песни, танци, стихчета  и драматизации.
Всеки първокласник получи Удостоверение за грамотност от директора на училището Борислав Борисов  и пъстра книжка за подарък от родителите им.

Практикум в СУ „Васил Левски“  град Опака,
организиран от МО на класните ръководители
На 23.03.2017 год. в СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведе практикум на тема „Социално–педагогическа подкрепа на децата с асоциално поведение и техните семейства чрез резилианс подход“. В практикума взеха участие родители, учители и ученици. Той протече в две части: теоретична част – тук беше изяснено теоретично какво представлява „резилианс“ подхода и представена презентация по темата. Във втората част родители, учители и ученици решаваха казус и всяка група представи своите гледни точки по казуса. Практикумът завърши с интересна притча за семейството. Неразривната връзка между семейството и училището, разбирането и общите усилия, които ние всички полагаме, са в името на децата.

   Световният ден на водата се отбелязва ежегодно на 22 март и е насочен към привличане на вниманието върху важността на водата и нейното опазване. През 2017 г. темата е свързана с отпадъчните води и кампанията „Защо хабим водата?“. Тя е насочена към послания за намаляване на образуваното количество отпадъчни води и възможността за оползотворяването им.
В световен мащаб над 80% от образуваните отпадъчни води се връщат обратно в природата, без да бъдат пречистени или повторно използвани.
С правилното използване на този важен ресурс ВОДАТА, ние можем да помогнем на водния кръговрат да работи в полза на всеки жив организъм. Нека всеки от нас да съдейства за постигане на целта за устойчиво развитие  – за намаляване наполовина на дела на непречистените отпадъчни води и увеличаване на рециклирането на вода и безопасна повторна употреба.
Всяка година в СУ”Васил Левски” гр. Опака се отбелязва този световен ден на ВОДАТА. Тази година учениците от 7 клас участваха в конкурс за мултимедийна презентация”Водата-извор на живот”. А учениците от 6 клас участваха в изработването на колажи на същата тема. На първо място в конкурса за мултимедийна презентация се класираха Айджан и Дилек, а от 6 клас в конкурса за изработване на колаж -Дуйгу, Диляра и Мерай. Всички ученици от 6 и 7 клас участваха в конкурсите и представиха своето отношение към проблема - опазване на водите и пестене на водата. Убедиха се в значението на водата за живота на Земята.

Ученическа конференция в СУ „Васил Левски“ град Опака
За девета поредна година учениците от единадесети клас на СУ „Васил Левски“ подготвиха и проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. И тази година подготовката протече много отговорно и с ентусиазъм. Разделени в осем екипа учениците проведоха изследователска работа, работа на терен. Всяка група избра да представи малко известни факти от живота на патрона на училището Васил Левски, да покаже своя поглед към живота и делото на Апостола, да проучи местни легенди и предания, да интервюира населението от град Опака, какво знаят за живота му, но и да преоткрият Левски в XXI век.  „За себе си аз търся го отново“ стана мотото на таз годишната конференция. Интерес представляваха, освен революционната дейност, запазените вещи, доказаните фотографии, ролята на жените в живота на Апостола, идейният свят преоткрит в неговите съхранени до днес писма до съратници, записки. Гости на конференцията, със специален поздрав към приятелите си от Опака бяха група ученици от ОУ „В. Левски“ с. Крепча с ръководител госпожа Ю. Милчева. В присъствието на ученици, родители и гости от град Търговище – госпожа П. Атанасова, старши експерт ОНГО, господин В. Николов, председател на Обществения комитет Васил Левски, господин Св. Николов от вестник „Търговищки новини“ конференцията завърши с мултимедиен продукт режисиран, осъществен и записан от единадесетокласниците под ръководството на учителя им по История и цивилизация госпожа Румяна Неделчева, дванадесет минутен филм „Левски – най  ясната загадка“.  Този урок по патриотизъм и родолюбие доказа за пореден път отношението на младите хора от нашето училище към родната история. Поздравени и наградени за своя труд от Директора на училището господин Б. Борисов и господин Николов, учениците получиха висока оценка за своя труд.

Трети март! Трети март!
Чакан празник, свята дата.
Трети март! Трети март!
Ден рожден на свободата.
На този ден празнуваме възстановяването на българската държава след  петвековно османско робство. По случай националния  празника на България учениците от СУ „Васил Левски“ гр. Опака изпълниха много песни и стихотворения. Децата бяха завладени от чувство на патриотизъм  и гордост, че са българи.

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световен ден против тормоза в училище, известен като „Ден на розовата фланелка“.       
В СУ „Васил Левски“ гр. Опака се проведоха инициативи, посветени на Деня на розовата фланелка. Фокусът на инициативата през 2017г. е кибертормоза. Периода за провеждане на инициативите е 07.02-22.02.2017г.  Изработени  бяха тематични табла, а международния ден за безопасен интернет се отбеляза чрез радиопредаване проведено на 09.02.2017г. Седмицата 13-17.02.2017г. г-жа Трифонова отдели петминутка в часовете по информационни технологии за безопасен интернет.
Кулминация поставихме с Деня на розовата фланелка на 22.02.2017г., участие взеха ученици и учители от СУ „Васил Левски – облечени с розови фланелки, закачени с розови панделки и с много други анти-тормоз идеи.
Отличиха се 9 клас с оригинална идея в конкурса „Най-розов клас“. Те направиха допитване по класовете и излъчиха три места за най-неагресивен ученик.
А конкурса „Най-розов клас“ спечелиха 7“а“ клас.

19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история! Изминали са 144 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев - Левски! Ние, възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ  се събрахме за да покажем, че заветът, оставен от Левски е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас,  ни уважиха: г-жа  Бонева -  началник на РУО Търговище, г-жа  Атанасова-старши експерт  ОНГО, г-н Николов - председател на Обществения  комитет „В. Левски“, Румен Георгиев - заместник-кмет на община Опака, Йордан Кънев - член на Обществения съвет, бивши учители, ученици и родители.
В литературно – музикалната програма,   посветена на Апостола, участваха: ученици  от 4 клас с ръководители Красимира Христова, Шермин Ахмедова и Илияна Владимирова с рецитал за Васил Левски и песните „Аз съм българче“ и „Вятър ечи“ , „Като две капки вода- възрожденци“ - специално издание с участието на 6 клас с ръководител Румяна Неделчева и с подкрепата на Младен Пенев и Десислава Петрова. Най-малките ученици от 1 клас изпълниха песните „Знамето ни е трицветно“, „Хопни ми, тропни ми“ с ръководители Даниела Славова и Милена Тодорова. Второкласниците  с ръководител Дора Пенева представиха песента „Дена“, Песен-танц „Изгряла е месечинка“ с ръководители Румянка Русева и Марияна Илиева изпълниха  ученици от 3 клас. Празничният концерт завърши с песента „Йовано, Йованке“  в изпълнение на всички участници и под ръководството на учителя по музика Ергун Али.

Благотворителна акция за Хитрино
в СУ „В. Левски“- гр. Опака
Ако можех да имам едно 
магазинче със две полички,
бих продавал … познайте какво?

- Надежда! Надежда за всички.
А на тоз, който няма пари
и само отвънка поглежда,
бих му дал, без да плаща дори,
всичката своя надежда
.
В СУ „ В. Левски “- гр. Опака на 15. 12. 2016 г. се проведе благотворителна акция. Tя бе организирана от Ученическия съвет, със съдействието на родителите и  училищното ръководство. Ученици от 5 до 12  клас не останаха безразлични към трагедията и дариха пакетирани хранителни продукти за пострадалото население в село Хитрино. Събраните пакетирани хранителни продукти се пакетираха и предадоха на специална комисия, за да достигнат до пострадалите.

На 1 декември в СУ ,,Васил Левски‘‘ гр. Опака се проведе СПИН кампания  под мотото ,,Бъди разумен!“. За отбелязване на деня се подготви кът в училище със здравно – образователни материали и табла. Ученици, членове на  Ученическия състав от Гимназиален етап, раздаваха здравно-образователни материали, презервативи и червени лентички на учениците и учителите. В часа на класа ученици от Прогимназиален ‚ Гимназиален етап изгледаха филма „Ти гониш“, презентация за СПИН и проведоха здравна беседа.

Традицията продължаваЗа поредна година ученици и учители от СОУ „Васил Левски“ гр. Опака организираха и отбелязаха Деня на Европа с Ден на самоуправлението. С помощта на своите учители учениците се подготвиха да ги  заменят в часовете по всеки предмет. Сами учениците си избраха Директор, пом. директор, библиотекар, ЗАС и педагогически съветник. С голям ентусиазъм и вълнение всички активно участваха в подготовката и реализацията на тази инициатива. Много отговорно изпълниха своите нови функции. Този ден даде възможност на учениците да се докоснат до труда  и отговорностите на своите учители и  да оценят техния труд. Много положителни емоции, много преживявания изпълниха този ден, но и много житейски уроци научиха всички. Учениците – учители демонстрираха много техники и нестандартни  методи на преподаване в часовете.  Учители и ученици съпреживяха новите си роли и оцениха труда на всеки от тях.

На 20април 2016 година се проведе празник на буквите в СОУ”Васил Левски”град Опака. Учениците демонстрираха знания, пяха песни, рецитираха стихове. На празника присъстваха родители и гости. Родителите подариха на децата книжки с приказки.

Празникът на СОУ „Васил Левски” град Опака
19 февруари 1873 година! Трагична и паметна дата в българската история!
Изминали са 143 години от онзи студен февруарски ден, когато „близо край град София” е обесен верният син на България Васил Иванов Кунчев - Левски!
Плаче Родината – майката, която трябва да откъсне от сърцето си най-верния, най-скъпия син, който не пожали ни сили, ни младост, ни живот!
Днес, от дистанцията на времето, ние възпитаниците на училището, носещо името на този велик българин ВАСИЛ ЛЕВСКИ, сме се събрали за да покажем, че заветът, оставен от Левски, е жив в сърцата и чрез делата ни!
За да почетат  тържеството  заедно с нас, ни уважиха г-жа Дарина Димитрова – Началник на Регионален инспекторат по образованието, град Търговище, г-н Веселин Николов – Председател на Обществен комитет „Васил Левски” гр. Търговище, г-н Милчо Русев – Зам. кмет на община Опака. Всички официални гости поднесоха своите приветствия и поздравителни адреси.

Апостоле мой – свят Апостол на правдата свята,
съдбовно насъщен, по-нужен от хляб и вода,
научи ме ти да прозра същността на борбата
и истинността във изстраданата свобода.

Целувам земята под твоите стъпки -  жарава,
и твоята смърт и безсмъртие в мене горят.
Горят! И през здрача на времето пресътворяват.
В душата ми неподозирано по-умен свят!

Целувам земята, запомнила твоите стъпки
и зреят надежди, а болката вие във мен.
Бунтовната клетва събужда във пулса ни тръпки,
предателски шиба лицето ми вятър студен.

И тръгвам, загърнал плещите си във ямурлука,
със който премина ти невероятния път –
през зимата да съживяваш звука на капчука,
заспалите въглени в Българско да запламтят.

Родителите, учениците и гостите се насладиха на богатата литературно-музикална програма с участието на талантливите възпитаници на нашето училище.

Националната седмица на четенето  в  СОУ „Васил Левски“ град Опака премина емоционално и вълнуващо. В съответствие с изготвения оперативен план, началото се постави с радиопредаване. Бяха предвидени и се осъществиха редица дейности като организиране на кътове с книги, предоставени от учениците, конкурси, четения.
Малките момичета и момчета от ІІ, ІІІ и ІV клас гостуваха на своите Големи приятели  от прогимназиалния курс на СОУ „Васил Левски“, за да им прочетат  любимите си литературни произведения.
Учениците проявиха изключителен интерес към конкурсите за най-добър четец, най-добър разказвач и за най-грамотен. В пети клас най-добър четец се оказа Фиген Айдънова Арифова, в VІ клас – Иляйда Илханова Идаетова, в VІІ клас – Арзу Руждиева Ремзиева.
В конкурса за най-добър разказвач се класираха Айджан Илмазова Айдънова от VІ“а“,Анелия Диянова Енчева от VІІ клас и Ивана Драгомирова Веселинова от Х клас.
В състезанието за най-грамотен ученик се отличиха Дилек Мюджелова Мехмедова (VІ“а“ кл.)от прогимназиален етап и Павел Пламенов Бобев (ІХ кл.) -  от гимназиален етап.
Отличилите се ученици бяха наградени с грамоти от Директора на училището г-н Борислав Борисов.

СОУ „Васил Левски” град Опака

отново с участник в Националната олимпиада по Гражданско образование

    За четвърта поредна година училището ни се представя достойно с участие в Националната олимпиада по Гражданско образование. Ивана Драгомирова Веселинова от IX клас  беше допусната до национална защита в трета възрастова група с проект по Гражданско образование на тема „И ний сме дали нещо на света”. От 08 до 10.05. 2015 г. в град Шумен се проведе националния кръг на олимпиадата. От четиридесет допуснати проекта, нашият проект с 86 точки достойно зае 17 място.  В двата кръга на олимпиадата – писане на казус и защита на проект, Ивана събра 240,5 точки в оспорваната надпревара. Да можеш да заявиш и защитиш гражданската си позиция в този труден живот се иска смелост и убедителни аргументи, желание за промяна и последователност в отстояване на своята кауза – все качества, които нашето училище се стреми да изгражда сред подрастващите. А признанието на журито на такъв висок форум е още едно доказателство за много добрата работа ученици и учители в СОУ Опака.

Празник на буквите в СОУ „В. Левски” гр. Опака
Първокласниците от СОУ „В Левски”  гр. Опака имаха празник – празник на грамотността и книжнината. Станалият традиция Празник на буквите, се превърна в спектакъл с много положителни емоции и вълнение. Децата доказаха на мързеливото дете и на цар Мързелан, че да си грамотен е много важно и отговорно. Тържеството завърши с голяма изненада – торта, с която празничното настроение беше пълно.

Първи декември – Световен ден за борба със СПИН

в СОУ „Васил Левски” гр. Опака

1-ви декември ученици и учители от СОУ “ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ се включиха в кампанията, посветена на Световния ден за борба срещу СПИН.
Всички ученици имаха възможността да изгледат тематичен филм на тема: „КАТО НАСЪН“, предоставен от РЗИ- Търговище. Голяма част от учениците  получиха брошури, а по-големите  и презервативи от свои съученици. Също така от РЗИ- Търговище, осигуриха и безплатно и анонимно изследване на учениците за ХИВ/СПИН.
1 декември се отбелязва като Световен ден за борба срещу СПИН от 1988 г.Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка.Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта.  Червеният цвят на панделката едновременно символизира:
любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването;
кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН;
яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение.
Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено  и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

На 11.11.2014 г. се проведе крос, посветен на Световния ден за възпоменание на жертвите от ПТП с учениците от начален етап. Учениците участваха активно и с голямо желание. Победителите получиха награди за проявеното усърдие и бързина в бягането.

На 30.05.2014 год. се проведоха годишни утра във втори, трети и четвърти клас. Всички ученици приключиха успешно учебната година. Пред родителите изнесоха кратка литературно – музикална програма и отличниците получиха грамоти от ръководството на училището.

Годишно утро в първи клас на СОУ „Васил Левски” град Опака

     На 20.05.2014 г. първокласниците завършиха учебната година. Учениците бяха разделени на два отбора. Отговаряха на въпроси по бълг. език и литература, математика и роден край. Победителите получиха грамоти. На утрото присъстваха родителите, които останаха много доволни от знанията, които показаха техните деца. Тържеството завърши с раздаването на свидетелствата от директора на училището, който поздрави децата.

Социално-педагогически практикум на тема
„Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”

   Традиция стана в СОУ „Васил Левски” град Опака Методическото обединение на класните ръководители да акцентира в своята дейност на работата с родителите чрез организиране на социално-педагогически практикуми. В началото на месец май по инициатива на колегията на класните ръководители с участието на ученици и родители се проведе практикум на тема Инициативи за сътрудничество между семейство и училище”. Практикумът започна с интересна и полезна презентазия за ролята на класния ръководител в отношенията с родителите и учениците. След това участниците се разделиха на три групи на случаен принцип. Оформиха се три екипа-родители, ученици и класни ръководители. Всеки екип получи казус и експертен лист и помощни материали. След много емоции, оживление и старание представител на всяка група представи своята позиция – решението на казуса от своята гледна точка. Въпреки различията в решението на казуса, това което обединява всички е доброто на нашите деца. Целта на практикума беше постигната – научихме се да бъдем по-полезни и да вземаме заедно правилни решения в името на децата ни.

Ученическа конференция, 2014 г.
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

    За шеста поредна година учениците от ХІ клас на Средно общообразователно училище „Васил Левски” град Опака организираха и проведоха с голям ентусиазъм станалата вече традиция Ученическа конференция. Конференцията е посветена на патрона на нашето училище Васил Левски. Целта на конференцията е всяка година учениците от ХІ клас да представят нови, неизвестни от учебниците по история факти за живота и дейността на Апостола. Подготовката започва от месец ноември под ръководството на учителя по история и цивилизация Румяна Неделчева. Класът се разделя на групи и заедно се избират темите, по които ще се подготвят доклади и мултимедийни продукти. След няколко месечна работа учениците с покани избират от всички класове приятели на историята, гости от гр. Търговище в лицето на господин Веселин Николов, председател на обществения комитет „Васил Левски”, родители, общественици. Конференцията тази година представи темите:
- «Събуди ни Левски, в едно с твоя портрет, нужен ни е и твоя декрет!»
- «В свободна България има място за всинца ни»
- «В дните преди залавянето»
- «Шифърът на Апостола в ученическата етика»
Изнесените доклади и презентации предизвикаха голям интерес в присъстващите. А целта беше постигната. Всички в залата си тръгнаха обогатени с нови факти за живота и дейността на Васил Левски.

На 26.02.2014г. методическото обединение ,,Класни ръководители” в СОУ  „Васил Левски”, гр.Опака проведе поредната си сбирка-лектория на тема - , „Ролята на класния ръководител за сплотяване на класния колектив”.
В началото беше представена презентация ,,Класният ръководител-лидер и мениджър...”
Работата продължи с материал за психологическия климат в класа и какви могат да бъдат ролите в един колектив. Материалът беше поднесен интересно от г-жа Марчева -класен ръководител на 5а клас, която сподели и своя опит за работата си.
Г-н Пенев, класен ръководител на 12 клас, също сподели своя опит и препоръча на колегите класни ръководители добра практика за сплотяване на класния колектив.
Сбирката завърши с психогеометричен тест, който всеки класен р-л може да направи в класа си.

На 26. 02.2014г. учениците от I, II, III и IV клас изучаващи СИП Предприемачество организираха дарителска кампания по случай Първи март. Те изработиха автентични и оригинални мартенички и нарисуваха красиви картички с пожелания за здраве, късмет и дълголетие, които дариха на „Дом за стари хора” в село Гърчиново. С този си жест малките предприемачи показаха наученото по темата за дарителството и с голям ентусиазъм изпратиха своите детски усмивки на възрастните хора.

На 12.12.2013 год. в СОУ „Васил Левски”, гр. Опака се проведе традиционният Коледен турнир по шахмат с организатори С. Ахмедов и Д. Добрев. В състезанието се включиха юноши от  VIII- XII клас, девойки от VIII- XII клас и момчета от V- VII клас.
Турнира се проведе по системата на елиминиране. Получиха се завързани партии, удоволствие беше да се гледат тези умни и креативни ученици. След изиграването на партиите се откроиха и призьорите:

Момчета V-VІІ клас:
1 място – Евгени Добромиров Стоев – VІІ клас
2 място – Виктор Венциславов Великов – VІІ клас
3 място – Мехрин Юкселов Хамбарлиев – V клас

Юноши VІІІ  - ХІІ клас
1 място – Сервет Сейханов Сабриев – Х клас
2 място – Юнал Юмеров Османов - ХІ клас
3 място – Денислав Ивайлов Иванов – VІІІ клас

Девойки VІІІ  - ХІІ клас
1 място – Айсун Билялова Есманова – ХІ клас
2 място – Ивана Драгомирова Веселинова - VІІІ клас
3 място – Мерлин Михайлова Господинова – Х клас

Животът е безценен

Учениците от клуб „Здраве” и ученическия съвет към СОУ „Васил Левски” изработиха табла на теми „ 1 Декември - Световен ден за борба със СПИН”,  под мотото „Животът е безценен”. Децата се включиха в акция за разпространяване на флаери, информационни листовки и лентички,  които бяха носени в знак на съпричастност във връзка със Световния ден за борба срещу ХИВ/ СПИН.
Инициативата има за цел да повиши информираността на широката общественост и в частност на младите хора в България за начините, по които човек може и не може да се инфектира с ХИВ. През месец октомври по иниациатива на СОУ „Васил Левски” и РЗИ Търговище в училище, ученици и служители имаха възможност да се изследват безплатно за вируса СПИН.

 

По повод 16 ноември - Международен ден на толерантността, всички ученици и учители в СОУ “Васил Левски” гр. Опака, носеха стикери в знак на съпричастност. Децата, които участват в ученическия съвет изработиха табло - „Урок по толерантност” и брошури съдържащи информация по повода. Подготвени бяха и полезни материали за всички класове.
В инициативата  се включиха и учениците от  IX клас. Те изработиха табла на теми: „Нашите права” и „Задълженията на учениците”.

На 14 ноември 2013г., учениците от СОУ “Васил Левски” в  Опака отбелязаха Световния ден за възпоменание на жертвите от пътно-транспортните произшествия.
На среща с полицаи от Районното управление гр. Попово, учениците от V, VI и VII клас бяха запознати с безопасното движение на пътя и активно се включиха в инициативата, като раздаваха брошури в които е отбелязана актуална информация за жертвите загинали в  ПТП и полезни съвети за всички участници в движението.
Заедно, с повече воля и упоритост, ще обединим усилията си и от възпоменание на жертвите да пристъпим към конкретни действия за постигане на нова култура в движението, и направим нашите пътища по-безопасни за всички!

Списание „Природа”

Седмицата от 11.11.2013г. до 15.11.2013г. в СОУ ”Васил Левски” гр. Опака е посветена на честването на 120години от издаването на списание „Природа”. В училище се организира изложба в сградите на начален и на прогимназиален и гимназиален етап на тема”Природа”. Учениците от прогимназиален и гимназиален етап в понеделник в часа на класа изгледаха презентации, изготвени от тях на теми: ”120 години - списание Природа”, „Технологиите - за или против природата” и „Природа и устойчиво развитие”. В начален етап се изнесоха беседи от класните ръководители: ”Природата на България. Как да я опазим?” С проведените дейности се насочи вниманието на учениците към природата и проблемите на нейното опазване.

Честване деня на народните будители в СОУ „В. Левски” гр. Опака

На  31.10.2013 год., децата от начален етап на СОУ „В. Левски” гр. Опака отбелязаха празника на народните будители. Във всеки клас бе проведен час на класа, посветен на будителите. След този час, децата направиха изложба от рисунки. Четвъртокласниците изнесоха радиопредаване, с което запознаха по-малките си приятели с живота и делото на будителите, а в часа по информационни технологии, потърсиха в Интернет снимки и информация за българските просветители и революционери. Във фоайето на първия етаж бе оформено табло, от което всеки гост на училището би научил как децата тачат паметта на будителите. Учениците от начален етап са  любителите на спорта, затова  почетоха будителите  и с масов крос.
Честването на празника на народните будители е традиция, която напомня на учители и ученици за славното минало на България и за хората, чиято заслуга е нейното настояще.

Мероприятия по БДП, обединени в кампания ,,До училище пеша”:

На 28.10.2013 год. в часа на класа се проведе нагледна демонстрация с учениците от начален етап за безопасно преминаване по маршрутите им до училище и обратно.
На 30.10.2013 год.се проведе състезание по БДП между учениците от 3 и 4 клас под надслов ,,Аз се движа безопасно на пътя”. Участваха два отбора - ,,СВЕТОФАР” и ,,ЗЕБРА”. Състезанието протече много емоционално. Участниците бяха поздравени с песните ,,Пътни знаци” и „Регулировчик” от клуб,,Чик-чирик”. Победителите бяха наградени с грамота.
Бе обявен и конкурс за рисунка на тема ,,Безопасност на движението по пътя” за учениците от 1 до 8 клас.

Практикум на Методическото обединение на класните ръководители

в СОУ „Васил Левски” град Опака

   На 10.09.2013 г. в СОУ „Васил Левски” град Опака се проведе практикум на МО на Класните ръководители по плана за квалификация на тема „Приемане на модели за изработване на план на класния ръководител – тематичен план за часа на класа, план за родителските срещи и изготвяне на характеристика на класа”.
Г-жа Валентина Ангелова, председател на МО, запозна класните ръководители с плана на МО – неговите основни цели, основните задачи, календарния план, като постави акцент на темите за часа на класа, които могат да подпомогнат всеки колега – новопостъпил и с опит.
Практикумът продължи с презентация по темата, представена от главния учител г-жа Румяна Борисова. На класните ръководители бяха предоставени за разглеждане и обсъждане три различни варианта за план за часа на класа и родителските срещи за трите етапа в средното образование.
На практикума присъства и ръководството на училището, Директорът г-н Борислав Борисов приветства новоназначените класни ръководители, поздрави  колегията и им пожела успехи през Новата учебна година

ДЕНЯТ НА ЕВРОПА

      По традиция в нашето училище за пореден път Денят на Европа беше отбелязан с инициативи и мероприятия, организирани от  учениците с помощта на учителите. Ден на Европа, Ден на победата, но и Ден на ученическото самоуправление. На специално място върху постер бяха поставени имената на учениците-учители, ръководството –Директор, пом. директор, ЗАС, Домакин. С голямо желание и старание нашите ученици направиха организацията на този ден. Учениците влязоха в ролята на  своите учители и разнообразиха ученическия живот. Ролята на Директор беше поверена на амбициозната и инициативна дванадасетокласничка Дебора Иванова. След като прие щафетата от г-н Борисов, Дебора Иванова посети учебните часове в ХІ и ХІІ клас, запозна се с работата на директора на училището и подготовката на училището за НВО и ДЗИ. Всички ученици-учители се справиха много добре с новите си роли и отговорно заместиха своите учители в учебно-възпитателния процес. През целият ден по ученическото радио звуча музика на държавите –членки на ЕС, подбрана от учениците.  

   

УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ

За пети пореден път учениците от СОУ „Васил Левски” град Опака съвместно с Обществения комитет Васил Левски град Търговище  проведоха традиционната ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили”.
Вече станала традиция, конференцията  организирана от учениците от ХІ клас под ръководството на главния учител по история и цивилизация Румяна Неделчева представи на вниманието на присъстващите  „другия” поглед към живота и делото на Васил Левски. Този велик българин, неподвластен на времето, несъизмерим с никого, за пореден път вдъхнови учениците да потърсят неоткрити истини, легенди, факти от неговия живот. Разделени в  пет групи, единадесетокласниците проучиха, описаха и представиха своите разработки за Символите и вещите на Апостола, Среща с рода на Левски, Идейния свят  и Европейските измерения на Васил Левски, Левски през погледа на художника. Гости на Ученическата конференция бяха  професор,  доктор на историческите науки Иван Стоянов от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Светлана Аврамова-главен уредник отдел Нова и Най-нова история на Регионалния исторически музей град Търговище, г-н Веселин Николов- председател на Обществения комитет „Васил Левски” град Търговище,  учители, родители, ученици, представители на медиите. „Урок по патриотизъм” можем да наречем изказването на професор Иван Стоянов, който представи пред аудиторията своята книга „Европейските измерения на Васил Левски”. Директорът на училището г-н Борислав  Борисов връчи на учениците сертификати и предметни награди, а г-н Веселин Николов подари на всички участници юбилейни материали за Васил Левски.
Така за пореден път и тази година нашите ученици всички заедно със „задружни сили” обогатиха знанията си за патрона на нашето училище Васил Левски.

Дни на отворените врати Коменски – eTwinning
в периода 25 март – 25 април 2013 година
„Отворени врати-Живей природосъобразно!”

Да подпомогнем израстването на детето с
неговите развиващи се сили- означава да
направим детството му радостно,
увлекателно, емоционално наситено”.

Ш. А. Амонашвили

          СОУ „Васил Левски” град Опака е училище с традиции и история. Наследник е на 160 години просветно дело в Опака. В малкото ни градче единственото място на изяви, постижения, новаторство и реализиране на мечтите на децата е училището. Колективът на училището работи последователно и целенасочено в посока превръщане на училището в онова място, в което   “Училището трябва да бъде най-прекрасното място във всеки град и село - толкова красиво, че непослушните деца трябва да бъдат наказвани със забрана да ходят на училище на следващият ден.“ Оскар Уайлд
Малкото населено място, каквото е нашето градче не дава големи възможности за участие в проекти, но всички ние  имаме желание, имаме какво да покажем, да разкажем за нашите делници и празници в любимото училище.
По призива на Центъра за развитие на човешките ресурси, ние избрахме ден, който посветихме на програмата. Не е случаен нашият избор – посветихме Деня на отворените врати и на Деня на Земята. Организираните ателиета дадоха възможност учениците да се научат да извършват някои дейности от ежедневието природосъобразно. Мотото на Отворените врати беше „Живей природосъобразно!”.

За медиатори на Ателиетата  поканихме родители, бивши ученици, изявени в професията, общественици. Дългогодишният опит на родителите, учениците приеха чрез активното си участие в Ателиетата. В тях имаха възможност да усвоят опита на по-възрастните за здравословен начин на живот. В това забързано ежедневие, когато използваме  «химията» навсяка крачка, учениците разбраха, че не е трудно да се доверят и използват рецептите на баба. Увериха се, че трябва да се използват даровете на природата, а чрез багрите на природата  могат да направят цветно своето ежедневие.
Събрахме съмишленици – учители и ученици, с които да организираме Деня на отворените врати. Поставихме постер, на който обяснихме нашата идея, обявихме Програмата за деня. Избрахме първият етаж от нашето училище да бъде нашият прозорец към света на Отворените врати  на Европа. Така дадохме възможност на нашите ученици  да организират в хармония със своето   виждане  живот-природосъобразен. Нашите Ателиета дадоха на децата  творческа свобода да представят в тях своите фантазии,  дадоха свобода на нашето, на родителите  и това на децата творческо въображение. 

     Разделени в пет Ателиета, с помощта на медиатори учениците показаха умения, ентусиазъм и много емоция в интересните и нестандартни методи на работа в ателиетата. Първото ателие –„Моята великденска трапеза” помогна да се научат да месят и декорират великденски погачи с природосъобразни продукти –брашно, вода, квас, сол. С голям ентусиазъм децата, целите в брашно  се научиха да месят, декорират великденските погачи. Надпреварата продължи и при изпичането на погачите. Готови за изложбата малките хлебари останаха много доволни от насоките на своя медиатор Мирослав Енчев, бивш възпитаник на нашето училище, готвач, хлебар.   Ателиета „Шарени яйца” и „Багрите на природата” боядисваха яйца и вълна с естествени багрила-лук, коприва, липа,равнец, моркови и др. Впечетлени от чудесата на природата участниците усвоиха тънкостите на природните багрила, запазени през вековете, показани от г-жа Валентина Иванова, общественик-художник в нашето градче. Чудесата на природата впечетлиха нашите деца. В ателие „Сръчни ръце” ученици от едноименния клуб демонстрираха умения да плетат на една кука, да изработват сувенири, пана под ръководството на г-жа Т. Иванова и в присъствието на своите баби. Великденските плетива-зайчета, кошнички излезли от сръчните им ръчички очароваха всички. А шивашкото ателие за дрехи от отпадни материали предизвика истинска сензация с уникалните тоалети, аксесоари и модното дефиле с тях.

 Много емоция, желание за изява показаха на следващия ден участниците в ателиетата, като подготвиха Великденска изложба-базар, където изложиха изработените предмети, погачи, яйца от работата в ателиетата. В инициативата „Отворени врати-Живей природосъобразно!” всички заедно-учители, ученици, родители отбелязаха  „Деня на Отворените врати” в нашето училище.  Така този ден показа идеите, въображението и другия поглед на нашите ученици по еко-тематика, съчетана с история, традиции, приемственост, култура и диалог между поколенията. Идеята на Коменски/eTwinning показа личностното израстване на учениците ни, видимите резултати,  които демонстрираха на изложбата-базар.

Празник на математиката в СОУ "Васил Левски"

На 25.03.2013 год. се проведе празник на математиката с учениците от начален етап. В състезанието взеха участие ученици от 1, 2 и 3 клас. Началото бе поставено със стихотворения и песни за математиката. След това участниците се разделиха в два отбора – Левски и ЦСКА. Учениците решаваха задачи в 3 кръга, като след всеки кръг журито оценяваше бързината и верността на задачите. Работата бе екипна. Състезанието протече много емоционално и напрегнато за състезателите и феновете на двата отбора. Докато журито обработваше резултатите, се проведе игра с публиката. Крайният резултат бе победа за отбора на ЦСКА с 58 на 53 . Участниците бяха наградени.

Награда от конкурса "С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА"

В Националния дворец на децата - София беше открита изложбата-конкурс за детска рисунка с международно участие „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА”, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” с партньорството на Националния дворец на децата.
Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков откри изложбата и поздрави спечелилите призови места в заключителния етап на конкурса, провеждан под егидата на Откритото частично споразумение за големите рискове към Съвета на Европа и оценен като „добра практика” от мисия OSART на Международната атомна агенция МAAE.
В конкурса, в който се състезаваха общо 900 творби на деца от България, Индонезия, Латвия и Хонг Конг/Китай/, област Търговище спечели най-много награди в различните категории.  Айсун Ахмедова/15г./ от СОУ ”В.Левски” в Опака зае второ място във възрастова група 14-18 г., получи плакaт, грамота и предметни награди, осигурени от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението".Училището се гордее с постигнатите резултати и пожелава на всички свои ученици да се включват активно в конкурсите, да печелят призови места и да реализират мечтите си.

Викторина „Европа-България”

СОУ „Васил Левски” град Опака и читалище „Пробуда” организираха и проведоха седмица „Европа-България”, като отговор на писмото на областния управител Митко Стайков за организиране от 1 до 7.12.2012 в Търговищка област  седмица „Европа-България”. Във обявената викторина участваха три отбора от ученици, родители и общественици. С много ентусиазъм всички приеха идеята, включиха се и се представиха достойно. На 5.12.2012 год. в пленарната зала на читалището трите отбора пребориха сили в знанията си за ЕС, пътя на България към ЕС, символите на ЕС. Викторината започна с презентация, подготвена от участници в клуб „С компютъра мога”, които работят по европейския проект УСПЕХ на тема „Моят град”. Така от малкото градче ние тръгнахме към ЕС и петгодишното членство на България. Викторина включваше четири кръга. В първи кръг участниците отговаряха на въпроси от историята на ЕС, във втори кръг отговаряха на въпроси от пътя на България към ЕС. Трети кръг изправи отборите пред символите на Европа. В четвърти кръг – практическа задача - върху картата на Европа, отборите трябваше да поставят флаговете на държавите – членки на ЕС. Много емоции, напрежение, борба да покажат какво са научили и да спечелят показаха нашите ученици. След оспорван четвърти кръг журито обяви отбора на учениците да победител във викторината „Европа-България”. Участниците получиха Диплом за участие във викторината и флашки, осигурени от областния управител..
В края на мероприятието публиката наблюдава презентация „Европа-България” изработена от Сабри Ахмедов от ХІ клас, стипендиант на Фондация „Комунитас”.
Всички – публика, участници, гости, родители и ученици обогатиха своите знания  за Европейския съюз и петгодишното членство на България.

     

В СОУ "Васил Левски" се организира конкурс "Подай ръка-бъди толерантен".
В конкурса взеха участие ученици от I до XII клас.
В начален етап децата работиха в екипи с класните си ръководители и подготвиха табла. От V до XII клас учениците подготвиха презентации.
Победителите бяха наградени с грамоти и материални награди.
I място - III клас и VI клас
II място - IVб клас и V клас
III място - IVа клас

Кампания „До училище обратно”
На 29.!0.2012 г се проведе тренинг с ученици от І до ІV клас за безопасно преминаване по пътното платно под ръководството на Антонета Иванова.

 

   На 24.Х.2012 година Се проведе състезание по теглене на въже и щафетни игри с учениците от Начален етап по случай   1 ноември – Деня на народните будители.
Участваха ученици от първи до четвърти клас. Състезанието протече много емоционално. Учениците участваха активно с голямо желание в състезанието.

Документи

Бюджет

За контакти