Май - месец на българския език и литеаратура

Начало

Декември

Януари

Март

Април

 

Месец  май - месец на Българския език и литература 
Най-празничният месец в календара на българското училище - месец май в СУ „В. Левски“ е посветен на българския език и литература. Месецът бе открит с празнично радиопредаване на тема „Аз говоря български език“. В часовете по български език и литература ученици представяха цитати от любими автори  на тема „Чети с мен“. Проведе се конкурс – най-оригинален препис на книга и отличените творби бяха подредени в изложба. Учениците от десети клас със съдействието на г-жа Пелагия  Трифонова издадоха празничен брой на вестник „Букет“ в школата по Информационни технологии. Учениците от гимназиален етап представиха проекти на литературни и езикови книжки на любими, изучавани творци на българската и западноевропейската  литература.
На тържествения концерт, посветен на Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура,  цареше слънчево настроение. Дали заради усмихнатото слънце, надничащо зад веселия декор зад сцената, или заради предпразничното суетене в подготовка на последните малки детайли по украсата и подредбата на залата - атмосферата беше празнично приповдигната.
Химнът  „Върви народе възродени” сложи началото на празничната програма, изпят вдъхновено и възторжено от всички присъстващи. Последва приветствие на директора на училището - г-н Борислав Борисов.
Като в истински весел оркестър децата заемаха местата си на сцената – зазвучаха стихчета, любими български песни и танци. Водещите Букет  и Беркан като истински диригенти превеждаха възторжената аудиторията към всяко следващо изпълнение. На празника присъстваха и ученици от подготвителна група от ДГ „Усмивка“. Седмокласниците представиха красивата народна песен „Катерино моме“. Най–големите ученици изпяха модерни песни под ръководството на г-н Ергун Али. Такъв беше нашият 24 май –  весел, истински, незабравим.       

Месец май, най-празничният месец в СУ „В. Левски- град Опака, е посветен на Българския език и литература.    Бяха проведени следните мероприятия: конкурс по краснопис, изложба на отличените творби от конкурсa, радиопредаване за книгата, уреждане на кът на изучавани творци на българската литература в училищната библиотека, маратон на четенето, подготовка и участие в празничния концерт, посветен на 24 май с  рецитал от сборна група - 6 – 9 клас и празничен брой на вестник“Букет“, подготвен от школа по ИТ с ръководител  Пелагия Трифонова - старши учител по информационни технологии. На конкурса по краснопис  на първо място се класира Букет  Невзатова от 6 клас, на второ място - Берна Бейсимова от 8 клас, а трето място зае ученичката от 11 клас Айлен Етемова.    

 

Връзки

Документи

Бюджет

За контакти