Февруари - месец на историята и философията

Начало

Декември

Януари

Март

Април

Май

 

„Възрожденски войни“ с младите възрожденци от СУ „Васил Левски“ град Опака
За втора поредна година Младите възрожденци от СУ „Васил Левски“ град Опака, заедно със своя учител Румяна Неделчева, изнесоха достоен урок по родолюбие и патриотизъм. По традиция месец февруари е месец на историята, но и месец посветен на патрона на училището Васил Левски. За да запознаят своите съученици с факти и събития от живота на Апостола, младите възрожденци от VII клас подготвиха и представиха специалното историческо издание „Възрожденски войни“. В продължение на две седмици те предизвикаха учениците от IV до XII клас с въпроси от епохата на Българското възраждане. Специална комисия обобщи резултатите и предизвика отборите „Апостоли“ и „Будители“ да отговорят на въпросите в осем кръга. Във всеки кръг имаше топ отговор, посочен от съответния клас, който отборите трябваше да отгатнат. Най-оспорван се оказа кръгът  „Бързи въпроси“, в който бяха попитани учителите от училището, а отборите трябваше да познаят топ отговорите. С много ентусиазъм, предизвикателството „Възрожденски войни“ завърши с достойното представяне на седмокласниците.

Школа „ИсторикиИ“ по проект „Твоят час“ към СУ „Васил Левски“ град Опака проведе нетрадиционно занятие. В продължение на два часа ученици, учители и гости заедно навлязоха в непознатата история на родния край. Благодарение на гостите от Историческия  музей град Попово Пламен Събев, Директор на музея и д – р Невена Неделчева,  историята оживя. Темата на тази среща „Селища и население в района на Опака през XV – XVII век“ предизвика дискусии и неподозирани емоции в младите историци. Малко известни факти от архивите оживяха благодарение на емоционалната беседа от д–р Н. Неделчева. Демонстрацията от Пламен Събев  със старинни оръжия от този период, предизвика въображението на всички. Още по емоционално протече втората част от срещата, когато младите историци заедно с господин Събев обсъдиха архивните родови снимки, събирани през периода. В края на срещата гостите от музея вече бяха приятели на школниците и те с нетърпение очакват следващите срещи.

Румяна Неделчева
Ръководител на школа „ИсторикиИ“

Ученическа конференция
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

На 19.04.2016г в СОУ“Васил Левски“ гр.Опака се проведе ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили“. Конференцията бе открита от г-жа Ивета Иванова и започна с участие на най-малките последователи на Апостола – второкласниците.  В хода на конференцията учениците от ХІ клас представиха своите презентации, които тази година бяха посветени на създаването на комитети в българските земи от 1869г. до 1872г. Създаването на комитети в градовете Плевен и Ловеч  проследи в своята презентация Мелис Исмаилова, която изработи заедно с Айлин Бехтинова.  Кяние Ахмедова представи създаването на комитетите в Троян и Пазарджик, а как са възникнали комитети в манастирите  проследи Менис Басриева чрез презентация изработена заедно с Гюляй Фикриева.
Вече втора година в конференцията се включват и ученици от ОУ “В. Левски“ с. Крепча. Те представиха рецитал посветен на Васил Левски. Конференцията продължи със сценка подготвена и представена от учениците от ХІ клас „Създаване на комитет в българско“
На конференцията гости бяха г-н Веселин Николов, председател на обществен комитет „Васил Левски“ ; г-н Свилен Николов представител на в-к „Търговищки новини“; учители и ученици от училище.

Ученическа конференция
„Всичко се състои в нашите задружни сили”

   За седма поредна година в СОУ „Васил Левски” град Опака, обл. Търговище, единадесетокласниците под ръководството на учителя по История и цивилизация г-жа Румяна Неделчева, председател на училищния комитет „Васил Левски”, с подкрепата на Обществения комитет „Васил Левски” гр. Търговище в лицето на г-н Веселин Николов и пълното съдействие на Директора на училището г-н Борислав Борисов провеждат традиционната Ученическа конференция „Всичко се състои в нашите задружни сили”.
Как започнахме?  Връщаме се назад, когато искахме да направим нещо интересно, нещо ново, нещо, което да мотивира учениците да научат нови факти, да искат да се изявят, да обогатят своя свят. И така вече седем години. Целта на тази конференция е да погледнем на Левски от друг ъгъл, да изследваме, да открием и да научим нови неща от неговия живот. Затова  единадесетокласниците  са си поставили задача да ги изучат. Според интересите на учениците всяка година създаваме екипи, които се подготвят по различни теми. Ето част от темите тази година:  „Жените в живота на Апостола”, „Народе????”, „Под вънкашност чужда и под име ново”, „Обиколките на Левски из българските земи”. Конференцията е събитие, очаквано с голям интерес от всички ученици от нашето училище. Тя стана важна част от инициативите на училището и училищния комитет „Васил Левски” за месеца на историята /в нашето училище всеки месец е посветен на отделен предмет/ и седмицата, посветена на Васил Левски. На конференцията присъстват гости от гр. Търговище, общественици, родители – членове на училищния комитет, любители на историята.
„Всичко се състои в нашите задружни сили”. Мисля, че всяка година с общи усилия доказваме това! Заедно, ние правим нашият свят по–пълен с информация за Левски, за нас, за света!

Румяна Неделчева
Главен учител по История и цивилизация
СОУ „Васил Левски” град Опака

 

Връзки

Документи

Бюджет

За контакти