Април - месец на природните науки

Начало

Декември

Януари

Март

Май

Състезание „Какво знаем за природата“

В месеца на природните науки се проведе състезанието „Какво знаем за природата“ с учениците от 5, 6 и 7 клас. Участваха три отбора, състезавайки се в три кръга – Физика, Химия и Биология. Емоционално премина състезанието. Публиката подкрепяше и аплодираше отговорите на своите отбори. Всички обогатиха знанията си по природни науки. На първо място се класира отборът на 5 клас.

Отворени врати: „Здраве от природата“

По традиция в нашето училище през месеца на природните науки се провеждат отворени врати. Темата тази година беше „Здраве от природата“. Работиха три работилници. Домакин на работилницата „По пътя на меда“ беше 6 клас, а майстор в работилницата г-жа Марчева с богат опит в пчеларството. Учениците с интерес слушаха разказа на г-жа Марчева и участваха с любопитство в демонстрациите. А домакините шестокласници изготвиха презентация за пътя на меда и почерпиха с медени сладки. Втората работилница посрещна учениците с предизвикателството да участват в месенето на хляб. Домакин на работилницата беше 5 клас, а майстор г-жа Ангелова. С увлекателен разказ тя им разкри тънкостите на месенето на хляб, при което се включиха и учениците. Ачелия от 5 клас подготви презентация за пътя на хляба. Учениците от 7 клас бяха домакини на работилницата „По пътя на чая“. Седмокласниците бяха подготвили презентация за билките в нашия район и сбирка от билки. А г-жа Ангелова им разказа за приложението им. Така участвайки в тези работилници нашите ученици се убедиха, че природата около нас е източник на здраве.

По традиция в нашето училище месец Април е месец на природните науки. Част от инициативите през месеца бяха посветени на Деня на Земята - 22 Април.
Проведе се конкурс за рисунка на асфалт „Аз рисувам Земята - моя дом“. В него участваха ученици в две възрастови групи, 1-4 клас и 5-7 клас. Времето за рисуване остави незабравими емоции у учениците. Отличени рисунки са на: Сузан и Джансевер - 5 клас - Iво място; второ за Виктория от 7 клас и трето за Берен от 6 клас. Мотото за конкурса на учениците 8 - 12 клас беше „Земята -наш дом”, да я пазим.
Конкурс за изработване на плакат, колаж, табло. Класираха се: Първо място - Гюлбен Севгинова - 9 клас, второ място - Гюлбен Сунаева - 9 клас и трето място - Дерия и Аслъ от 9 клас.
Ученици от клуб „Еколог“ подготвиха радиопредаване за Деня на Земята. Всички участници се обединиха в идеята - да съхраним природата чиста.

23 543

45 3221

По традиция в нашето училище 22 Април е ден винаги  празничен. Празнуваме Денят на Земята.
В училище също по традиция този месец е месец на природните науки.
Тази година клуб „Екология” организира ателиетата в инициативата „Отворени врати”. В ателие „Зелена работилница” учениците от 5 клас изработваха предмети от природни материали. В ателие „Направи си сам” седмокласниците изработваха предмети от отпадъчни материали. А в ателие „Мода” се изработваха облекла от отпадъчни материали от шестокласниците.

В училище се проведе конкурс за изработване на постер за Земята. Информация за този ден учениците получиха от радиопредаването посветено на Деня на Земята.

На 27.04.2016г. в СОУ „Васил Левски“  гр. Опака се проведе традиционното състезание по природни науки. Участваха три отбора  от V, VІ А и VІ Б клас. Състезанието премина много емоционално и с голям интерес от страна на гостите и състезателите. На първо място се класираха отбора от V клас, а отборите от VІ А и VІ Б клас завършиха наравно.

 

Датата 22 Април е избрана за специален ден, посветен на Земята. Ден, в който се замисляме за взаимоотношенията си с планетата- наш дом. Това е най- големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.
На 22.04 2016г. в СОУ „Васил Левски” град Опака с учениците от 1- 4 клас се проведе рисунка на асфалт на тема „Нашата планета Земя” . Малките художници се справиха много добре и всички получиха награди.

22 април – Ден на Земята
За пореден път и през тази учебна година учениците от СОУ „Васил Левски“ в гр Опака отбелязаха международния Ден на Земята. На импровизирано тържество група единадесетокласници призоваха всеки един да даде своя принос за опазването на природната среда.
Ученици от всички класове представиха своите послания, записани на разноцветни и тематично изрисувани балони, с което се присъединиха към общия призив за запазване на Земята – наш Дом.

 

Състезание по География в СОУ „Васил Левски” град Опака

   В края на учебната година младите географи от шести до единадесети  клас премериха знанията си в състезанието „Периегез, перипъл, землеописание”, станало традиция в нашето училище. Учителите по география Румяна Неделчева и Сейхан Ахмедов подготвиха отборите.  Всеки клас участва с отбор от четирима ученика, които преди месец на случаен принцип си избраха за кой континент ще се състезават. В четири кръга протече оспорваната надпревара. В първи кръг всеки отбор отговаря на въпроси от област „ Континенти”, във втори кръг отговаряха на въпроси от противниковите теми, в трети кръг работиха с контурни карти, а в четвърти разпознаваха изображения и снимки на известни в света природни обекти и забележителности. Компетентното жури се затрудни при определяне на крайното класиране. Наложи се с географски „дузпи” да се определи отборът с приз „Млад географ 2015 г.”.

Наука и музика

   На 30.04.2015г. в СОУ „Васил Левски” град Опака се проведе традиционното състезание по природни науки - „Какво зная за природата?”, между отборите на пети и шестите класове. Състезанието премина оспорвано. Отборите отговаряха на въпроси от трите природни области - Физика, Химия и Биология. За публиката имаше викторина. 30 Април е световен ден на джаза. Той се отбеляза по време на състезанието чрез презентация, изготвена от Менис Басриева - 10 клас и слушане на джаз. Победители в състезанието станаха учениците от отбора на 6 б клас.

  

Всяка година в СОУ”Васил Левски” месец Април е посветен на природните науки. А 22 Април-денят на Земята по традиция се отбелязва с много и интересни прояви. Тази година ”отвориха врати” три ателиета : „Вкусна работилница”, „Еко-работилница” и „Арт-ателие”. Домакини на ателиетата бяха ученици от прогимназиален и гимназиален етап, а техни гости учениците от начален етап. Емоционално протече работата в ателиетата. Учениците месиха тесто за питки и сладки, показаха майсторство по замесване и точене. Малките ученици с желание се включиха в изработването на предмети от отпадни материали и ги поставиха на изложбата. Стар метод за украса на съдове или картини пресъздадоха участниците в „Арт-ателие”. Изработените от тях картини също се подредиха в изложба.

Денят на Земята в СОУ „Васил Левски” гр. Опака

По традиция всяка година в нашето училище се отбелязва Денят на Земята с разнообразни инициативи. Тази година се организираха „Отворени врати за природосъобразен живот”. Работиха четири ателиета, домакини на които бяха учениците от гимназиален етап. Врати отвориха за всички ученици - „Ретроработилница”, „Сладка работилница”, „Вкусна работилница” и „Ювелирна работилница”. В тях домакините заедно с учениците и техните наставници месиха питки, боядисваха яйца, правиха сладкиши по здравословни рецепти и с природни материали. В ювелирната работилница дадоха втори живот на вече използваните материали, като изработиха от тях красиви бижута. В ретроработилницата учениците рисуваха върху керемида, като старите майстори, вдъхновени от хубавата българска музика. Учениците подредиха изложба, на която представиха изработеното от тях.

Връзки

Документи

Бюджет

За контакти